Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Liderul BNS, la Radio România Actualități: Situația salariaților din Ministerul Muncii nu a fost abordată niciodată

Angajații caselor de pensii au decis suspendarea grevei, în așteptarea unei ordonanțe care să răspundă revendicărilor.

Liderul BNS, la Radio România Actualități: Situația salariaților din Ministerul Muncii nu a fost abordată niciodată
Foto: Facebook/Blocul Național Sindical

Publicat: 30 Noiembrie 2023, 09:29  • Actualizat: 30 Noiembrie 2023, 11:32

Angajații Caselor de Pensii au decis suspendarea protestelor, miercuri, după o întâlnire cu premierul și cu miniștrii Finanțelor și Muncii.

S-a ajuns la un acord în ceea ce privește alinierea salarizării angajaților din casele județene la nivelul celor din Casa Națională de Pensii.

Rezolvarea inechităților salariale din prezent va aduce la creșteri de venituri ale personalului. Majorările ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024 prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, anunță Blocul Național Sindical, adăugând că reprezentanții sindicali și cei ai Guvernului vor avea o nouă întâlnire pentru definitivarea actului normativ.

"Răspunsurile se centralizează în cursul acestor zile, pentru că reprezentăm lucrători din 21 de județe din România și din câteva sectoare din municipiul București. Suspendarea înseamnă acordarea unui timp ambelor părți, părții sindicale și părții guvernamentale, să se apuce de lucru și să pregătească proiectul de act normativ. Am stabilit deja și s-a stabilit aseară [miercuri seară - n. red] prima întâlnire tehnică în acest sens luni dimineață, la ora 11:00, la sediul Ministerului Muncii", a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, invitat în rubrica "Apel matinal" de la Radio România Actualități.

"Ordonanța de urgență va conține, pe lângă elementele care fac trimitere la politica salarială, nu numai din Casa de Pensii, ci din toate instituțiile aflate în coordonarea Ministerului Muncii, pentru că de același tip de tratament, de aceeași abordare vor beneficia și cei de la Inspecția Muncii, și cei din Agențiile Județene de Plăți și Inspecția Socială, și cei din Agențiile Județene de Ocupare și Formare, pentru că peste tot există aceeași problemă, eu însă nu pot să vorbesc în numele colegilor, decât despre colegii pe care îi am în zona Caselor de Pensii, pe lângă aceste elemente care țin de salarizare, proiectul de ordonanță de urgență va cuprinde și măsurile de reorganizare a acestor instituții. Vă reamintesc că Guvernul României și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege, unii l-au numit al austerității acest proiect de lege, care între timp a fost și adoptat și publicat în Monitorul Oficial, această lege acum, sunt asumări de reorganizări de instituții la nivelul tuturor ministerelor. Pe cale de consecință, se vor restructura anumite organizații, se dorește spre acest act normativ. Va pune cap la cap tot acest proces, pentru că se dorește simplificarea unor proceduri funcționale între toate aceste instituții. Spre exemplu, se dorește să existe doar o singură instituție de control, nu pe fiecare entitate în parte, fiecare cu controlul său. Toate instituțiile la care m-am referit au pentru funcționare, ele au beneficiat de câte o lege fiecare dintre ele. Acum tot acest puzzle, tot acest rebus de instituții, da, vor trece printr-un proces de reorganizare și de simplificare inclusiv a aparatului ierarhic. Nu vorbim aici de locuri de muncă efective pentru că sunt zone pe care ei sunt deficitari ca număr de personal, de exemplu, Casa de Pensii a fost nevoită să angajeze recent 1.000 de persoane pentru a putea face față proceselor de recalculare de pensii. Gândiți-vă că aceeași instituție va trebui să aplice în noua lege a pensiilor recent promulgată de președintele Iohannis și vor trebui făcute de asemenea recalculări de dosare până în septembrie anul viitor. Deci, este un proces uriaș, deci, nu se pune problema dispariției unor locuri de muncă, astfel încât oamenii să-şi piardă locurile de muncă, ci doar vor dispărea niște funcții, ele se numesc management mijlociu, așa, de mic management, pentru că aveam și încă avem un sistem care abundă în șefi prin modul în care este organizat", a explicat liderul de sindicat.

| Citește și: Angajații caselor de pensii își suspendă greva

"Aseară [miercuri - n. red] am fost prezenți la discuții mai multe organizații sindicale - cei care reprezintă sistemul de pensii, ceilalţi care reprezintă alte instituții pe care le-am menționat, ITM, AJOFM-uri. Discuția s-a purtat între o variantă de lucru cerută de unii dintre cei care au fost prezenți aseară pe linie sindicală, și anume, alinierea la veniturile salariale ale celor din ANAF, în baza unor principii, dar care ar fi însemnat un efort financiar uriaș. Acest lucru am pomenit aseară să se facă în cadrul noii legi de salarizare în sectorul bugetar. Soluția, să zic așa, intermediară pe care am văzut-o este aceea de a corecta această anomalie din sistemele despre care am discutat aseară, în care avem un ecart salarial foarte mare între oamenii din teritoriu, specialiști din teritoriu și centrul instituției. Aceasta a fost soluția pe care am găsit-o, mai ales că, cel puțin pentru casele de pensii, se încerca de ceva vreme rezolvarea exactă a acestei probleme în forma asta, sub forma unui proiect de lege care se află deja la Camera Deputaților. Dar cum nu putem să rezolvăm doar o parte a problemelor aflate în curtea Ministerului Muncii, am recurs la această soluție prin care să îi rezolvăm pe toți angajații. Din păcate, situația salariaților din Ministerul Muncii, inclusiv în instituțiile aflate în teritoriu, nu a fost abordată niciodată, ținând cont de răspunderea socială pe care acești oameni o au. Consecința a fost că mulți dintre ei au salarii mici, instituțiile s-au depopulat și n-au mai ajuns să mai facă față răspunderilor pe care le au prin legi. Gândiți-vă că în teritoriu cel puțin, în Casele Județene de Pensii, valorile salariale nete, nete sunt undeva între 2.200 de lei și 4.800 de lei, cele mai mari salarii, în condițiile în care, și dădeam ieri dimineață, în prima rundă de negocieri de la Ministerul Muncii, colegii care au venit din țară exemplificau volumul de muncă. Spre exemplu, doar la județul Argeș, sunt șapte juriști care trebuie să reprezinte instituția, Casa Națională de Pensii, în instanțe de judecată pe 7.000 de dosare, pe 7.000 de cazuri. Deci, un om la 1.000 de dosare, e o muncă titanică. Pe lângă asta, trebuiesc procesate și recalculate pensii pentru oameni. Pe lângă asta, vin cereri de afară cu așa-numitele pensii intracomunitare. Situația e tristă din punct de vedere al dotărilor, al tehnologiilor. Colegii care se ocupă de pensiile intracomunitare pentru românii care pe parcursul vieții lor active au lucrat și în România și în țări din Uniunea Europeană, colegii mei explicau, ieri, și premierului, și ministrului muncii faptul că și astăzi, în 2023, lucrează cu pixul și cu calculatorul de buzunar", a adăugat liderul sindical.

"Avem nevoie de investiții serioase, care trebuiesc făcute în aceste sisteme. Din acest motiv, și modelul de organizare propune simplificarea inclusiv a, să le zic așa, punctelor de contact în care cetățeanul obișnuit, atunci când relaționează cu instituții de genul acesta, să nu se ducă la 5.000 de ghișee, ci să se ducă într-un singur loc în care să-și menționeze cererea sau să-și aplice cererea online, pentru că, din păcate, nu toți cetățenii României au o educație digitală. Dar te duci într-un singur loc, nu alergi între 10.000 de instituții, până obosești, la fiecare ți se mai cere o hârtie, și încă o hârtie, și încă o hârtie. Ăsta a fost cel de-al doilea subiect pe care l-am discutat îndelung aseară, pentru că există resurse financiare europene nerambursabile care pot fi alocate pentru această zonă de investiții în noi tehnologii, în pregătirea oamenilor, în dezvoltarea de software. Vă menționam faptul că pentru că pensiile intracomunitare se lucrează în continuare cu pixul pe hârtie, deci, se fac manual operații pentru zeci de mii de dosare. Același lucru se întâmplă, din păcate, și pe zonele de recalculare de pensii, pentru că nici aici nu a fost optimizat software-ul. Şi toate astea duc la întârzieri, întârzierile duc la nemulțumirea populației şi la alte și alte consecințe", a mai spus Dumitru Costin.

"Pensionarii (...) să stea liniștiți. Săptămâna viitoare urmau să fie făcute plăți de pensii, tranșa a 2-a și a 3-a, pentru că sunt împărțiţi pe tranșe. Își vor primi pensiile", a dat asigurări președintele Blocului Național Sindical.

Cel puțin 11 morți și zeci de răniți în urma incendiilor din Turcia
Actualitate 21 Iunie 2024, 18:41

Cel puțin 11 morți și zeci de răniți în urma incendiilor din Turcia

Cinci localități au fost cuprinse de incendiu.

Cel puțin 11 morți și zeci de răniți în urma incendiilor din Turcia
Site-uri ale unor instituții publice din România, atacate de hackeri afiliați Rusiei
Actualitate 21 Iunie 2024, 17:30

Site-uri ale unor instituții publice din România, atacate de hackeri afiliați Rusiei

Atacurile de tip DDoS implică generarea unui flux masiv de cereri de conexiune, ceea ce poate duce la funcționarea cu...

Site-uri ale unor instituții publice din România, atacate de hackeri afiliați Rusiei
Pe fondul caniculei, au sporit apelurile către serviciile de ambulanță
Actualitate 21 Iunie 2024, 16:51

Pe fondul caniculei, au sporit apelurile către serviciile de ambulanță

Este contraindicat să ieșim din case între orele 11:00 și 18:00.

Pe fondul caniculei, au sporit apelurile către serviciile de ambulanță
Pană de curent majoră în Muntenegru, Bosnia, Albania și Croația
Actualitate 21 Iunie 2024, 15:53

Pană de curent majoră în Muntenegru, Bosnia, Albania și Croația

Nu se cunoaște cauza penei de curent din cele patru state.

Pană de curent majoră în Muntenegru, Bosnia, Albania și Croația
Valurile de căldură din Europa, intensificate de o tehnică americană de geoinginerie 
Actualitate 21 Iunie 2024, 15:45

Valurile de căldură din Europa, intensificate de o tehnică americană de geoinginerie 

Autorii studiului au declarat că rezultatele sunt „înfricoșătoare”, pentru că în lume există puține sau chiar niciun fel de...

Valurile de căldură din Europa, intensificate de o tehnică americană de geoinginerie 
Legea referitoare la concediul paternal, promulgată. Durata acestuia va fi extinsă
Actualitate 21 Iunie 2024, 14:19

Legea referitoare la concediul paternal, promulgată. Durata acestuia va fi extinsă

Durata concediului paternal este extinsă de la cinci la zece zile lucrătoare.

Legea referitoare la concediul paternal, promulgată. Durata acestuia va fi extinsă
Un bărbat din Noua Zeelandă, dat în judecată pentru că nu și-a dus partenera la aeroport
Actualitate 21 Iunie 2024, 13:51

Un bărbat din Noua Zeelandă, dat în judecată pentru că nu și-a dus partenera la aeroport

Cuplul a avut o relație de șase ani și jumătate.

Un bărbat din Noua Zeelandă, dat în judecată pentru că nu și-a dus partenera la aeroport
Negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina încep săptămâna viitoare
Actualitate 21 Iunie 2024, 13:51

Negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina încep săptămâna viitoare

Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

Negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina încep săptămâna viitoare