MApN: Marşul de comemorare a militarilor români morţi în Al Doilea Război Mondial s-a încheiat la Brno
Restaurarea Parcelei eroilor români din necropola de la Brno, în anul 2005, reprezintă dovada bunei cooperări dintre România şi Republica Cehă, se precizează într-un comunicat al MApN.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 26 Aprilie 2025, 20:02 • Actualizat: 26 Aprilie 2025, 20:09
Marşul comemorativ "Pe urmele eroilor români căzuţi pe Frontul de Vest" s-a încheiat sâmbătă, prin ceremonia din Brno dedicată militarilor români căzuţi în Cehia.
În cadrul evenimentului, au fost depuse coroane de flori, iar serviciul religios pentru pomenirea morţilor de război români a fost urmat de rostirea solemnă a numelor eroilor înhumaţi în Cimitirul din Brno, ca formă de gratitudine şi respect.
După ceremonie, delegaţia română a participat la recepţia organizată la sediul Primăriei oraşului Brno, în cadrul căreia oficialii români au decernat medalii comemorative şi diplome primarilor localităţilor din Cehia eliberate de Armata Română care, prin preocuparea constantă pe care o manifestă faţă de obiectivele comemorative româneşti din comunităţile lor, contribuie la perpetuarea memoriei militarilor români, MApN.
În intervenţia sa, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, a afirmat că "fiecare cruce din necropola de război de aici, de la Brno, vorbeşte despre un destin frânt în floarea vârstei, despre o familie care a aşteptat în zadar întoarcerea unui fiu, despre un popor care a plătit scump preţul păcii''. ''Avem responsabilitatea morală de a păstra vie amintirea eroilor neamului, cinstind cu recunoştinţă jertfa lor şi preţuind curajul ce ne-a fost lăsat de-a lungul veacurilor, ca pavăză pentru demnitatea noastră", a subliniat oficialul.
Restaurarea Parcelei eroilor români din necropola de la Brno, în anul 2005, reprezintă dovada bunei cooperări dintre România şi Republica Cehă, se precizează într-un comunicat al MApN.
Contextul istoric al prezenţei eroilor români la Brno, acum 80 de ani, este unul tragic şi plin de sacrificiu. În perioada 25 aprilie - 9 mai 1945, în timpul ofensivei pentru eliberarea Cehoslovaciei, Armata 1 Română a jucat un rol crucial în zona oraşului Brno, un important centru politic şi economic al regiunii. Pe data de 26 aprilie 1945, militarii români au eliberat oraşul, însă mulţi dintre ei şi-au pierdut viaţa în aceste lupte.
Citește și: Radio România Timișoara, premiat de Asociația Memorialul Revoluției