MApN: Nou atac cu drone în apropierea frontierei Ucrainei cu România
Nu au fost semnalate pătrunderi neautorizate în spaţiul aerian naţional, transmite Ministerul Apărării.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 17 Februarie 2025, 07:23 • Actualizat: 17 Februarie 2025, 10:08
Articolul a fost actualizat cu detalii suplimentare
Rusia a atacat cu drone Ucraina, duminică seară, în apropierea frontierei cu România.
De această dată, nu au fost semnalate pătrunderi neautorizate în spaţiul aerian naţional, transmite Ministerul Apărării.
Potrivit MApN, forţele Federaţiei Ruse au executat o nouă serie de atacuri cu vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, în zona localităţii Reni.
Sistemele de monitorizare şi supraveghere radar ale Ministerului Apărării Naţionale au semnalat şi monitorizat ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian ucrainean, în proximitatea judeţelor Tulcea şi Galaţi.
Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei în zona de graniţă a celor două judeţe, fiind transmise, la ora 22:40, mesaje RO-Alert.
Indicativul de încetare a alertei aeriene în zonele vizate a fost transmis la ora 00:05.
Ministerul Apărării Naţionale rămâne ferm în acţiunile de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi intră în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.
Fragmente de dronă, căzute în România
În urma verificărilor făcute în teren joia trecută, au fost găsite fragmente de drone rusești căzute pe teritoriul României. Resturile se aflau în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul naţional.
Echipa de investigatori a ridicat probe de la fața locului.
"O echipă de specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne au efectuat joi, 13 februarie, investigații în două zone de pe teritoriul național, în proximitatea frontierei româno-ucrainene, unde au fost descoperite fragmente rezultate în urma impactului unor drone de tip Geran 1/2, folosite de Federația Rusă în atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.
Prima zonă în care au fost descoperite fragmente de dronă a fost localizată în apropierea frontierei, la aproximativ 5 km vest de localitatea Reni din Ucraina, la mai puțin de 1.000 m de malul stâng al Dunării", prezizează MApN.
"A doua zonă de impact pe teritoriul național a fost descoperită tot în proximitatea frontierei, într-un punct situat la 500 m de malul fluviului, la o distanță de circa 5 km sud de localitatea Reni, unde, de asemenea, au fost găsite resturile unei drone.
În urma cercetărilor realizate la fața locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul. Ambele locații se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul național. Echipa de investigatori a ridicat probe de la cele două locații", a adăugat Ministerul Apărării.
Spațiul aerian al Republicii Moldova, survolat de drone rusești
Două drone au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova duminică seară, în apropierea frontierei cu Ucraina, relatează Radio Chișinău.
Primul aparat de zbor a fost identificat la ora 22:45 pe direcția Taraclia - Petrovca.
Cea de-a doua a fost depistată 3 minute mai târziu pe direcția Burlăceni – Vinogradovca, informează canalul oficial guvernamental Prima Sursă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, susține că nu s-a identificat deocamdată originea celor două drone, dar a declarat că intruziunea a avut în timp ce Ucraina raporta că regiunea Odesa din sudul țării era atacată masiv de Rusia.
Încălcarea spațiului aerian are loc la doar trei zile după un incident similar care a dus la convocarea ambasadorului rus la Ministerul de Externe, căruia i-au fost prezentate fragmente ale dronelor căzute, inclusiv o bucată purtând numele Geran-2, denumirea rusă a dronei Shahed de concepție iraniană.
Ministerul de Externe a denunțat, săptămâna trecută, un acord cu Rusia și a anunțat închiderea Centrului de cultură rusă din Chișinău.
Citește și: Franța găzduiește, luni, un summit european de urgență dedicat Ucrainei