MApN: România cumpără 200 de rachete pentru sistemele Patriot
Achiziţia se va face în comun cu Germania, Olanda şi Spania.
Publicat: 04 Ianuarie 2024, 18:31 • Actualizat: 04 Ianuarie 2024, 23:00
România cumpără 200 de rachete pentru sistemele Patriot, anunţă Ministerul Apărării.
Achiziţia se va face în comun cu Germania, Olanda şi Spania, printr-un contract negociat de Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii.
Documentul prevede cumpărarea a până la o mie de rachete pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot aflate în dotarea celor patru state, relatează Radio România Actualități.
Contractul are o valoare estimată de circa 5,5 miliarde de dolari şi urmăreşte creşterea producţiei în Europa, de astfel de rachete pentru a contracara atacurile aeriene şi cu rachete balistice.
Sistemele de apărare aeriană Patriot pot fi folosite pentru apărarea împotriva aeronavelor, a elicopterelor sau rachetelor, interceptându-le la distanţe mari de peste 100 km. Volumul mare al acestei comenzi va necesita înfiinţarea unei unităţi de producţie pentru rachete Patriot în Germania.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat astăzi demersul despre care a spus că este esenţial pentru securitatea Ucrainei şi a Alianţei Nord-Atlantice.
Statele Unite şi Germania au trimis deja rachete Patriot Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze atacurile ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurilor sale. Aceste livrări au epuizat parţial stocurile, iar Statele Unite s-au văzut constrânse să ceară altor ţări, între care şi Japonia, să ajute la refacerea lor. România
Ministerul Apărării a solicitat şi a obţinut aprobarea din partea Parlamentului pentru participarea la acest program comun de achiziţii. Româna va plăti un miliard de euro pentru cele 200 de rachete pentru sistemele Patriot.
“Această achiziţie demonstrează că Alianţa are soluţii adecvate şi adaptate situaţiei de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliaţi şi un exemplu de dezvoltare a capacităţilor de producţie pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, citat în comunicat.
Angel Tîlvăr a adăugat că, pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, MApN va continua demersurile pentru achiziţia de echipamente militare şi muniţii de ultimă generaţie.
“România îşi îndeplineşte cu consecvenţă angajamentele asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE şi contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spaţiului euroatlantic şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate”, a subliniat ministrul.