Marcel Ciolacu, despre noi creșteri salariale: Efortul pe care l-a putut face Guvernul României l-a făcut
„Timp de 30 de ani, am luat decizii ori electorale, ori emoționale ori fără o logică şi o corelare cu zona economică.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 28 Mai 2024, 19:15 • Actualizat: 28 Mai 2024, 19:19
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că Executivul a făcut „efortul financiar pe care l-a putut face”, vorbind despre eventuale noi soluții financiare pentru funcționarii publici care protestează în aceste zile.
„Efortul pe care l-a putut face Guvernul României l-a făcut. Eu mai mult nu aventurez Guvernul României şi România, în ansamblul său. Eu cred că am dat dovadă de bună credinţă de când sunt şi prim-ministru, dar de când toată echipa Partidului Social Democrat a intrat la guvernare. Vă reamintesc că, timp de doi ani, salariul minim pe economie s-a mărit cu 40 de lei, nu s-a mărit nicio pensie şi nici măcar nu s-a indexat nicio pensie, să nu mai vorbim de nicio mărire în sistemul bugetar”, a declarat premierul.
Potrivit acestuia, creșterea s-a făcut pentru a nu aduce un dezechilibru macroeconomic.
„S-a venit şi cu o variantă de one-off pentru a se mări pensiile mai mici, am mărit la începutul anului acesta atât pensiile cu 13,8%, cât şi tot sistemul bugetar cu 5%, iar acum am intervenit pentru ultima oară într-o anvelopă pe care am stabilit-o cu ministrul Finanţelor, pe care să ne-o putem permite, pentru a nu aduce un dezechilibru macroeconomic, şi s-au mărit în două tranşe, 5 cu 5%.
Dar România are nevoie de o reformă administrativă şi o reformă a sistemului bugetar. Acest lucru este o certitudine. Deci lucrul pe care-l răspund eu este că atât şi-a permis Guvernul în acest moment. S-au mărit salariile la profesori, s-a mărit salariul în sistemul de sănătate, cred că priorităţile României acestea au fost în acest moment”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.
Impozitarea pensiilor și a salariilor
Impozitarea pensiilor și a salariilor trebuie să fie făcută în urma unui plan sustenabil și predictibil, a mai spus premierul, „în funcție de creșterea economică, în funcție de inflație”.
„Timp de 30 de ani, am luat decizii ori electorale, ori emoţionale ori fără o logică şi o corelare cu zona economică. România trebuie să depăşească acea etapă, dacă vrem să ne dezvoltăm. (...) Cineva, până acum, calcula şi venea cu un anumit prag, cum a venit cu pragul de 2.000 lei. Acel prag trebuie să raporteze la anumiţi indicatori, la puterea de cumpărare, la inflaţie.
Şi făcând toate aceste calcule, făcând o schemă, fiindcă nu inventăm apa caldă, acel lucru se face în toate statele şi ajungi la gradul minim de sărăcie, şi noi suntem pe penultimul loc în Europa, şi atunci pentru toate aceste calcule nu trebuie să mai vină un prim-ministru, chiar nici Marcel Ciolacu. Acel lucru se face conform unui lucru sustenabil şi predictibil, în funcţie de creştere economică, în funcţie de inflaţie, ca să nu mai fie ceva subiectiv”, a precizat Ciolacu.
Citește și: Angajații Camerei Deputaților, un nou protest în fața sălii de plen