Măsuri stricte pentru prevenirea febrei aftoase
Cele mai multe măsuri vizează interdicția importurilor din țările în care a fost detectată febra aftoasă.

Articol de Victor Marin, Publicat: 11 Martie 2025, 21:58
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), a stabilit mai multe măsuri pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii febrei aftoase pe teritoriul României, în contextul descoperirii focarelor din Ungaria şi Germania.
Toate instituţiile din România cu responsabilităţi în combaterea bolilor (ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI prin Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi Jandarmeria Română, Poliţia Locală), precum şi fermierii, vor pune în aplicare mai multe măsuri pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii febrei aftoase în România.
Prima dintre măsuri vizează interdicţia transporturilor dinspre Ungaria spre România, traficul de camioane care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru aşternut, compost şi gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România fiind interzis.
O altă măsură se referă la restricţii pentru produsele de origine animală, fiind interzisă intrarea în România a următoarelor produse provenite din Ungaria şi Slovacia (zona de restricţii conform dispoziţiilor Comisiei Europene): carne proaspătă (refrigerată sau congelată).
Totodată, nu mai este permisul importul produselor din carne și lapte care nu au fost tratate corespunzător pentru a neutraliza virusul febrei aftoase (sunt acceptate produsele preparate termic).
Se interzice și importul de lapte, materie primă, pentru care nu se poate face dovada că provine de la animale testate negativ pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore înainte de expediere.
Potrivit Radio România Antena Satelor, vor fi efectuate inspecţii în fermele de animale, toate fermele care au primit animale vii dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025 urmând să fie inspectate, iar în funcţie de constatări se vor preleva probe pentru stabilirea statusului epidemiologic al exploataţiei.
De asemenea, se vor intensifica măsurile de dezinfecţie şi dezinsecţie în unităţile de creştere a animalelor şi pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme.
Citește și: Întrunire de urgenţă a Autorității Sanitar-Veterinare cu crescătorii de vaci de lapte