Medicii din ambulatoriu, hotelierii și studenții critică măsurile din ordonanța „trenuleț”
„Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă (PMSPI) a luat act cu stupoare şi indignare de propunerile autorităţilor prevăzute în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă trenuleţ”, arată un comunicat al PMSPI.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 28 Decembrie 2024, 10:44 • Actualizat: 28 Decembrie 2024, 10:44
Medicii din ambulatoriu, hotelierii și studenții au criticat măsurile fiscale ce fac parte din ordonanța „trenuleț”, printre care se numără înghețarea valorii punctului per serviciu medical în ambulatoriul de specialitate.
Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă a criticat articolul din proiectul ordonanţei „trenuleţ” ce prevede îngheţarea pentru tot anul 2025 la cinci lei a valorii punctului per serviciu medical în ambulatoriul de specialitate.
Acesta a cerut retragerea acelui punct din cuprinsul ordonanţei, astfel încât medicii specialiști cu practică indepeendentă să poată oferi în continuare servicii medicale gratuite.
„Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă (PMSPI) a luat act cu stupoare şi indignare de propunerile autorităţilor prevăzute în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă „trenuleţ” care prevede în articolul XIX îngheţarea pentru tot anul 2025 la 5 lei a valorii punctului per serviciu medical în ambulatoriul de specialitate, valoare negociată cu CNAS în 13.11.2024 strict pentru trimestrul I 2025, în ciuda faptului că CMR a evidenţiat necesitatea urgentă a majorării acesteia”, se arată într-un comunicat transmis vineri, potrivit Agerpres.
De altfel, pe tot parcursul anului 2024, Patronatul a atras atenția cu privire la necesitatea creşterii finanţării ambulatoriului clinic de specialitate cu scopul de a evita iminenta prăbuşire a acestui segment medical.
„Readucem în vedere faptul că toate cabinetele medicale de ambulatoriu de specialitate cu practică independentă funcţionează în regim privat, dar în contract public cu CNAS pentru asigurarea serviciilor medicale gratuite populaţiei plătitoare de asigurări de sănătate.
Aceste cabinete funcţionează în regim de microîntreprinderi supuse legislaţiei fiscale corespunzătoare sistemului privat, care a avut creşteri constante şi importante de taxe, impozite şi care nu au beneficiat şi nu beneficiază de indexări cu inflaţia sau majorări similare angajaţilor din sistemul medical de stat, conform contractului cu CNAS.
Temerile medicilor specialişti referitoare la presiunea semnării acum a contractelor adiţionale pentru tot anul 2025 cu valoarea nespecificată a punctului se concretizează astfel în această OUG”, precizează sursa citată.
Reacțiile studenților și hotelierilor
La rândul lor, organizațiile studenţeşti consideră că modificările propuse prin ordonanţa „trenuleţ”, între care îngheţarea burselor sau tăierile din reducerile pentru transport, vor afecta direct viaţa studenţilor.
Acestea susțin că măsurile sunt inacceptabile şi pun presiune suplimentară, în contextul în care mulţi dintre studenți nu au un venit stabil, iar fondul de burse nu va mai fi majorat, potrivit Radio România Actualități.
De asemenea, Federaţia Industriei Hoteliere susține că sectorul va fi grav afectat de măsurile fiscale propuse. Hotelierii au atras atenţia că ţările din jurul nostru au rezultate bune în ceea ce priveşte ponderea turismului în economia lor, datorită investiţiilor publice în infrastructură şi promovare, precum şi a unei legislaţii suple.
Aceștia susțin că intrarea în Spaţiul Schengen ar trebui să crească numărul turiştilor străini, dar că România nu se promovează suficient. În acest sens, ei au cerut pentru promovarea externă 10 procente din sumele economisite din eliminarea voucherelor de vacanţă.
Citește și: România, statul UE cu cea mai mare inflație pentru a noua lună la rând