Mesaje ale liderilor politici, de Ziua Națională | VIDEO
Se împlinesc 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat.
Publicat: 01 Decembrie 2023, 13:41 • Actualizat: 01 Decembrie 2023, 20:32
Liderii politici transmit, vineri, mesaje de Ziua Națională.
"1 Decembrie este sărbătoarea care ne aduce împreună pe noi, românii, indiferent unde ne aflăm, reconectându-ne la spiritul unității noastre naționale.
O celebrăm an de an, de fiecare dată cu emoția de a fi parte a unei comunități în care ne simțim acasă, de a vibra, ascultând imnul și fluturând drapelul la manifestările din toată țara prilejuite de această zi, cu bucuria de a împărtăși cu ceilalți aceleași simboluri și aceeași identitate națională.
În astfel de momente, ne reamintim de cultura și de tradițiile care ne definesc și, mai ales, de marile răscruci ale istoriei noastre, când doar prin solidaritate și unitate am putut depăși cu hotărâre greutăți care păreau de netrecut.
Însăși înfăptuirea României Mari a fost rezultatul a zeci de ani de sacrificii și eforturi colosale depuse de elitele vremii, de liderii politici, de armată și de populație, sub viziunea și dorința covârșitoare de a-i cuprinde într-un singur stat pe toți cei care vorbeau limba română.
Cele mai mari izbânzi, în special obținerea Independenței și realizarea Marii Uniri, momente care ne-au definit modernitatea, au fost înfăptuite atunci când românii au lăsat deoparte diferențele, au pus mai presus de orice binele și viitorul statului și au fost uniți în jurul acelorași idealuri și aspirații", a spus președintele Klaus Iohannis, cu prilejul unei recepții la Palatul Cotroceni.
“Este Ziua Naţională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aş bucura să retrăim spiritul unităţii care i-a înflăcărat pe înaintaşii noştri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem faţă unor situaţii pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câţiva ani înainte şi care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria şi Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unităţii noastre şi, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor şi, mai ales, o înţelegere a preocupărilor fiecărui român. Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acţiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetăţeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanţi ai statului sau la clasa politică. Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toţi români şi că avem un drum comun de parcurs ca naţiune, de care depind prezentul şi viitorul întregii societăţi şi al fiecărui cetăţean”, consideră premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit lui, “o Românie puternică, orientată spre dezvoltare, care să se reflecte în plan economic, dar mai ales în viaţa de zi cu zi a românilor, este un obiectiv firesc, capabil să ne unească”.
“La mulţi ani, tuturor românilor! La mulţi ani, România!”, conchide premierul.
“Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări, oricât de tulburi ar fi vremurile pe care le trăim. Pentru copiii noştri, pentru frumuseţea şi bogăţia pământului românesc, pentru tradiţiile şi fibra noastră culturală. Pentru viitor şi pentru că România e “acasă”. La mulţi ani, români!”, a scris preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Liderul PNL a postat şi o fotografie în care apare alături de mai multe persoane, în faţa Palatului Parlamentului, ţinând un drapel imens.
"Pentru noi [1 Decembrie] este special, așa cum cred că este special pentru toți românii, și înseamnă, în primul rând, responsabilitatea păstrării tradițiilor. Mă refer la ceremoniile pe care le organizăm la București, începând cu ora 11:00, sau la Alba Iulia, începând cu ora 15:00, dar și în alte orașe din țară, acolo unde avem unități militare și unde sprijinim autoritățile locale în organizarea evenimentelor devenite tradiție. Vom avea 2.400 de militari care vor trece pe sub Arcul de Triumf. Ei vor fi constituiți în blocuri de defilare, pe jos, dar și cu tehnică, și vom vedea și echipamente noi, moderne, pe care le avem în dotare. Ca în fiecare an, sunt alături de noi și alte instituții din sistemul național de apărare, dar, așa cum se cuvine, și aliați și parteneri ai noștri, atât cu militari, cât și cu echipamente de luptă, inclusiv aviație. Sperăm ca vremea să permită acest lucru. Vor fi aproximativ 250 de militari din Belgia, din Franța, din Macedonia de Nord, din Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite și Țările de Jos. Vor fi prezenți și oaspeți de cel mai înalt rang, oaspeți care onorează invitația noastră. O să avem și ministrul apărării din Republica Moldova, pe Anatolie Nosatîi. De asemenea, șefi apărării din țări aliate și partenere. Mă bucură că această prezență are loc anul acesta, cu atât mai mult cu cât ritmul strângerii relației între Armata României și cea a Moldovei este unul crescut, având multe întâlniri pe parcursul ultimului an la nivel ministerial, și nu de puține ori discuții foarte bune și vizite care s-au concretizat", a spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, invitat al rubricii „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
"Faptul că în parada miilitară sunt incluse și elemente care țin de tehnică de luptă presupune repetiții. Nu cred că există paradă care să se întâmple undeva pe glob care să nu fie anticipată de repetiții pe care militarii le fac. Bucuria pe care românii o au și mândria pe care o au, și pe care cred că o împărtășesc cu noi în ceea ce privește Armata României, concretizată și în nivelul mare de încredere pe care această instituție îl are în rândul populației, mă fac să cred că cei care au simțit un anumit disconfort datorită faptului că au existat aceste repetiții vor fi compensați prin mândria de a vedea că pe sub Arcul de Triumf ostașii români, și nu numai, defilează. Dacă e să discutăm și despre disconfort, cred că cei pe care îi omagiem și cărora le arătăm recunoștința în această zi sunt oameni care au stat în tranșee și care au plătit poate tributul suprem pentru ca România să fie astăzi ceea ce este. Deci, cred că merită orice sacrificiu din partea noastră, a tuturor, sacrificiu care este compensat, așa cum spuneam, de mândria de a fi român", a adăugat șeful MApN.
“Ne reuneşte, de 1 Decembrie, un mare eveniment, unul de cea mai înaltă semnificaţie şi importanţă în istoria neamului nostru: Ziua Marii Uniri din 1918. Iar în timpurile pe care le trăim este absolut vital pentru fiecare dintre noi şi pentru toţi românii laolaltă să ştim cine suntem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm”, a notat Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Naţionale a României, într-un comunicat de presă.
Vicepremierul a adăugat că un trecut de mii de ani, cu o uriaşă încărcătură sufletească ne leagă, o umanitate extraordinară, dăruirea în muncă şi în credinţă.
“Ele au fondat naţiunea română care, prin curaj, prin eroism, prin unitatea de sânge, de limbă şi de spirit a reuşit să supravieţuiască încercărilor dure ale istoriei. Provinciile noastre - divizate de puteri cotropitoare, de imperii cu ambiţii şi puteri neţărmurite - au ştiut să-şi menţină în adâncul inimii muzica absolut unică a cântecului de dor. S-au prăbuşit imperii: otoman, rusesc, austro-ungar şi noi ne-am putut în sfârşit împlini destinul de ţară ce-şi înfăptuia Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, sărbătoare sacră a neamului românesc. Nu voi insista asupra cărturarilor, a bisericii, a oamenilor politici cărora le datorăm deşteptarea şi activarea tuturor românilor cărora trebuie să le rămânem pe veci recunoscători. Dar insist asupra faptului că azi monumentul pe care ar trebui să-l reprezinte în conştiinţa noilor generaţii strămoşii noştri - cărora le datorăm ceea ce suntem - devine progresiv inexistent”, a arătat Cătălin Predoiu
"Apelul meu din aceste clipe, către cei prezenţi, către românii din întreaga ţară şi din diaspora, este un apel solemn pentru a face - şi nu a lăsa în grija altora - tot ce e cu putinţă pentru ca fundamentele nobile pe care e clădită această naţiune să pătrundă în inimile şi în conştiinţa copiilor şi adolescenţilor de azi, cu eleganţă şi discreţie - temelie a culturii noastre, garanţie a supravieţuirii noastre, încărcătură şi fundament moral indispensabile pentru viitorul lor şi al ţării. Trăiască România! La mulţi ani!”, a conchis șeful MAI.
“În aceste zile de sărbătoare vă îndemn să fim aproape unii de ceilalţi oriunde ne-am afla, în comunităţile noastre sau peste hotare, şi să celebrăm pasiunea, talentul, dăruirea, bunătatea românilor. Pentru mine, ca ministru al Culturii, este o onoare să pot să reprezint România în Statele unite ale Americii, alături de Corul Madrigal, care anul acesta împlineşte 60 de ani de existenţă, un cor care a scos din naţiunea română tot ce are mai frumos, mai bun, mai curat şi a reuşit de fiecare dată să unească oamenii în jurul valorilor autentice. De aceea vă îndemn să ne unim vocile şi sufletele şi să dăruim celor din jurul nostru tot ce avem mai frumos. La Mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, afirmă Ministrul Culturii într-un mesaj video postat pe Facebook.
Raluca Turcan efectuează o vizită în Statele Unite ale Americii.
“Pentru noi, românii, ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională, semnifică atât dreptul nostru la o patrie cât şi obligaţia, imanentă şi naturală, de fidelitate faţă de ţară. În această zi, celebrăm unitatea de crez a identităţii naţionale româneşti şi ataşamentul pentru libertăţile şi îndatoririle fiecăruia dintre noi, precum şi pentru dăinuirea şi proteguirea intereselor interne şi externe ale ţării noastre în comunitatea popoarelor civilizate”, spune preşedintele Curţii Constituţionale a României.
Marian Enache subliniază că este “fundamental să conştientizăm şi să avem încredere în valorile tradiţionale şi specifice ale românilor în spaţiul modelului de civilizaţie europeană în care să afirmăm şi să consolidăm profilul identităţii statului şi poporului român”.
“În acelaşi timp, avem datoria să îi onorăm cu recunoştinţă pe cei care, cu generaţii în urmă, au luptat, până la sacrificiul suprem, pentru ţară şi pentru împlinirea idealului unităţii naţiunii române”, adaugă preşedintele CCR.
Marian Enache punctează importanţa insuflării generaţiilor viitoare a patriotismului şi respectului faţă de generaţiile viitoare.
“Pentru menţinerea şi consolidarea ethosului românesc, a trăsăturilor statului român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, trebuie să educăm şi să insuflăm generaţiilor viitoare sentimentul de patriotism şi respect faţă de valorile neamului românesc, pentru a fi dusă mai departe preţioasa moştenire culturală, spirituală şi de limbă, înscrisă în tradiţiile şi istoria noastră glorioasă”, afirmă el.
Preşedintele CCR reafirmă, cu acest prilej, “încrederea în eforturile şi optimismul propriu al românilor de a continua consolidarea democraţiei şi a statului de drept, modernizarea şi dezvoltarea societăţii româneşti, identificarea unor noi oportunităţi pentru calitatea vieţii românilor şi de a ne asigura că toţi cetăţenii acestei ţări au vocaţia şi demnitatea libertăţii şi au dreptul la egalitate de şanse”.
“Cu încredere şi emoţie, doresc să transmit concetăţenilor mei, de Ziua Naţională a României, cele mai calde urări de sănătate, bucurii şi realizări, alături de menţinerea speranţei că suntem mai puternici atunci când suntem uniţi şi că libertăţile fiecăruia dintre noi depind de exercitarea cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor din partea tuturor! La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”, conchide Marian Enache.