Meta renunță la verificarea informațiilor pe Facebook și Instagram
Trump și aliații săi republicani au criticat Meta pentru politica sa de verificare a faptelor, numind-o cenzură a vocilor de dreapta.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 08 Ianuarie 2025, 13:16 • Actualizat: 08 Ianuarie 2025, 13:16
Mark Zuckerbert a anunțat că Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, va renunța la utilizarea verificatorilor de ingformații independenți și îi va înlocui cu „note comunitare” în stilul companiei X, deținută de Elon Musk.
Într-un videoclip postat marți pe blogul companiei, Zuckerberg a declarat că moderatorii terți sunt „prea părtinitori din punct de vedere politic” și că este „timpul să ne întoarcem la rădăcinile noastre legate de libertatea de exprimare”.
Măsura vine în contextul în care Zuckerberg și alți directori din domeniul tehnologiei încearcă să îmbunătățească relațiile cu președintele ales al SUA, Donald Trump, înainte ca acesta să preia funcția la sfârșitul acestei luni.
Trump și aliații săi republicani au criticat Meta pentru politica sa de verificare a faptelor, numind-o cenzură a vocilor de dreapta.
”O încercare flagrantă de a se apropia de viitoarea administrație Trump”
Vorbind după anunțarea schimbărilor, Trump a declarat într-o conferință de presă că a fost impresionat de decizia lui Zuckerberg și că Meta „a parcurs un drum lung”.
De cealaltă parte, militanții împotriva discursurilor instigatoare la ură online au fost consternați de schimbare și au sugerat că decizia vine doar din dorința de a-i intra în grații lui Donald Trump.
„Anunțul lui Zuckerberg este o încercare flagrantă de a se apropia de viitoarea administrație Trump - cu implicații dăunătoare”, a declarat Ava Lee, de la Global Witness, un grup de campanie care se descrie ca încercând să tragă la răspundere marile companii tehnologice.
„Pretenția de a evita „cenzura” este o mișcare politică pentru a evita asumarea responsabilității pentru ura și dezinformarea pe care platformele le încurajează și le facilitează”, a adăugat ea.
Citește și: UE amendează Meta cu 251 de milioane de euro