Ministrul danez de externe: Groenlanda poate deveni independentă, dar nu va face parte din SUA
Precizarea vine în contextul în care Donald Trump nu exclude acțiunile militare pentru a prelua Groenlanda.
Articol de Victor Marin, Publicat: 08 Ianuarie 2025, 19:17
Groenlanda poate deveni independentă dacă locuitorii săi doresc acest lucru, dar nu va fi un stat în componenţa SUA, a declarat miercuri ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen.
Precizarea a fost făcută după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, nu a exclus posibilitatea de a recurge la forţă pentru a prelua controlul insulei arctice dacă Danemarca refuză să o vândă către Statele Unite.
"Noi recunoaştem deplin faptul că Groenlanda are propriile sale ambiţii. Dacă ele se materializează, Groenlanda va deveni independentă, dar cu greu ar putea deveni un stat federal al SUA", a indicat ministrul danez potrivit Reuters.
Premierul Groenlandei, Mute Egede, este favorabil independenţei insulei, dar a spus în mod repetat că aceasta nu este de vânzare. Trump a avansat şi în 2019, în precedentul său mandat prezidenţial, ideea cumpărării insulei, respinsă de guvernul danez.
Agerpres menționează că ideea nu este una nouă, în condițiile în care, după al Doilea Război Mondial, preşedintele american Harry Truman a încercat şi el să cumpere Groenlanda cu o sută de milioane de dolari plătiţi în aur. Teritoriul era considerat de mare importanţă strategică în contextul Războiului Rece care tocmai începuse, dar guvernul danez a refuzat și atunci oferta.
Groenlanda face parte din Danemarca de peste 600 de ani, iar în prezent are un statut de teritoriu semi-suveran. Din 2009, când a primit o largă autonomie, Groenlanda are dreptul să-şi declare independenţa faţă de Danemarca, dar nu a făcut niciodată acest pas.
De ce e importantă Groenlanda pentru SUA?
Această insulă uriașă, dar care numără doar aproximativ 56.000 de locuitori, are o economie dependentă de pescuit şi este finanţată masiv de guvernul de la Copenhaga, deşi dispune de mari resurse naturale, inclusiv petrol şi gaze naturale.
Conform unor studii, zeci de minerale considerate critice de Comisia Europeană se găsesc în Groenlanda. Printre acestea se numără și litiul sau grafitul, utilizate în producţia de vehicule electrice şi turbine eoliene.
Nu în ultimul rând, cu baza aeriană Pituffik, Groenlanda este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA şi pentru sistemul de avertizare timpurie a rachetelor balistice, întrucât ruta cea mai scurtă dintre Europa şi America de Nord trece pe deasupra insulei.
Citește și: Donald Trump Jr, într-o vizită controversată în Groenlanda