Ministrul Educaței: S-a schimbat regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar şi statutul elevului
„Anul acesta ne propunem ca Săptămâna altfel să aibă ca tematică prevenirea situaţiilor de violenţă, a consumului de droguri şi alte substanţe interzise şi siguranţa rutieră.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 09 Septembrie 2024, 11:42 • Actualizat: 09 Septembrie 2024, 11:43
Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit la Radio România Actualități despre schimbările noului an școlar 2024-2025, care începe luni.
Potrivit ministrului, printre modificări și află și nota la purtare încheiată pentru fiecare modul.
„Unele ţin de regulamentele pe care şcolile le pun în practică. S-a schimbat regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar şi statutul elevului. O noutate este, de exemplu, faptul că avem o notă la purtare încheiată per fiecare modul, care vizează exclusiv comportamentul elevului. La final se face o medie, iar această medie anuală poate scădea în funcţie de numărul de absenţe nemotivate. La 20 de absenţe nemotivate se scade un punct la purtare.
De asemenea, am regândit modul de organizare şi perioada, calendarul pentru examenele naţionale, având în vedere temperaturile foarte ridicate din această vară, anul viitor probele de competenţe ale Bacalaureatului se vor desfăşura la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, probele scrise ale Bacalaureatului venind mai devreme, între 10 şi 16 iunie, cu zile libere între probe, iar rezultatele se afişează până la finalul lunii iunie. Mai este un avantaj al acestei regândii, şi anume faptul că cei care se înscriu în învăţământul superior, fie în ţară, fie în străinătate, au mai repede documentele pentru înscriere. Era şi o problemă de corelare aici.
De asemenea, Evaluarea Naţională se va finaliza până la sfârşitul lunii iunie. Astfel, toţi copiii care dau examene vor avea posibilitatea să nu intre în luna iulie şi să riscăm temperaturi care nu oferă confort pentru redarea examenelor naţionale”, a declarat Ligia Deca, la Apel Matinal.
Probleme de la începutul școlii
Vorbind despre problemele cu care se confruntă școlile la începutul noului an, ministrul Educației a spus că elevii din 900 de unități de învățământ sunt relocați, iar cele mai multe dintre acestea se desfășoară lucrări de reabilitare sau modernizare.
„Problemele în ceea ce priveşte începerea noului an şcolar sunt într-un context mai larg, al investiţiilor fără precedent în infrastructura şcolară. Avem anul acesta peste 900 de unităţi de învăţământ care sunt relocate din varii motive. Cele mai multe, peste 850, sunt relocate pentru că desfăşoară lucrări de reabilitare, modernizare sau chiar construcţie de corpuri noi. Aceasta, pe de o parte, este o veste bună pentru că înseamnă că vom avea şcoli noi, modernizate, confortabile, dar în acelaşi timp este o provocare logistică pentru că trebuie găsite spaţii alternative. Noi am făcut numeroase întâlniri cu inspectorii şcolari, cu prefecţii şi s-au identificat variante alternative de spaţii, astfel încât începe şcoala pentru toată lumea”, a mai spus ministrul Educației.
Potrivit ministrului, în țară mai există 70 de unități cu grup sanitar neconform.
„Mai există unităţi cu grupuri sanitare neconforme, care nu înseamnă doar unităţi cu grupul sanitar în curte, ci înseamnă tot felul de chestiuni care ţin de alimentare cu apă curentă, spaţiu suficient, separarea pe fete, băieţi, separare între elevi şi profesori. La ultima actualizare avem 70 de unităţi cu grup sanitar neconform, care nu snt cuprinse în acest moment în programe de finanţare sau nu sunt în proces de reabilitare deja. Dintre aceste 70, 50 vor fi incluse într-o hotărâre de guvern ce va fi iniţiată în scurt timp, pentru a primi finanţarea necesară, 20 neputând fi incluse, fiindcă fie sunt pe terenuri private, fie sunt deja incluse în alte scheme de finanţare”, a declarat Ligia Deca.
Violența în școli
Referitor la violența în școli, ministrul Educației a declarat că există un nou plan pentru combaterea acesteia, care prevede acțiuni și termene clare pentru toți cei implicați.
„Avem un nou plan de combatere a violenţei în şcoli. Este un plan adoptat prin hotărâre de guvern chiar acum două săptămâni. El prevede acţiuni şi termene clare pentru toţi cei implicaţi, pentru că nu este doar sistemul de învăţământ sau este vorba doar despre şcoli.
Vorbim şi despre Ministerul Afacerilor Interne, despre DGASPC-uri, despre inspectorate, despre reţeaua de medicină şcolar şi medici în general, deci este un cumul de măsuri care, sperăm noi, să ducă în primul rând la prevenţia faptelor de violenţă şi consumului de substanţe interzise, dar şi la redresarea mai bună a acestor fapte. Anul trecut, trei sferturi dintre elevi au trecut prin sesiuni de informare şi de prevenţie.
Anul acesta ne propunem ca Săptămâna altfel să aibă ca tematică prevenirea situaţiilor de violenţă, a consumului de droguri şi alte substanţe interzise şi siguranţa rutieră. Deci ne dorim ca şcolile să poată să facă ce ştiu ele mai bine şi anume educaţie în acest sens şi ne propunem să colaborăm foarte strâns cu toţi cei care au un rol în sancţionarea, adresarea, reabilitare a tuturor celor implicaţi în astfel de situaţii”, a conchis ministrul Educației.
Citește și: Aproximativ 3 milioane de elevi încep cursurile noului an şcolar