Ministrul Educației: Trebuie să schimbăm modalitatea de predare în școlile din România
„Elementul cheie fundamental pe care trebuie să-l schimbăm este modalitatea de predare”, a subliniat ministrul Educației, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Ianuarie 2025, 11:17 • Actualizat: 17 Ianuarie 2025, 11:17
Ministrul Educației, Daniel David, invitat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, vineri, 17 ianuarie, a spus că modalitatea de predare în școlile din România trebuie să fie schimbată, astfel încât la încheierea școlii, elevii să aibă competențele necesare pentru a intra pe piața muncii sau pentru a face studii superioare.
„Mă interesează să pun în dezbatere publică planurile-cadru pentru liceu, fiindcă acolo am rămas în urmă. Avem manuale vechi sau chiar foarte vechi, unele vorbesc de intenţia României de a adera la Uniunea Europeană în zona respectivă, iar după ce vom avea planurile-cadru, vom lucra la programe, după aceea la manuale, iar apoi la pregătirea profesorilor, astfel încât la nivelul liceului să putem cu adevărat transfera competenţe.
Adică să nu fie o formă în care ne facem că învăţăm şi că facem şcoală şi după aceea ne trezim că la sfârşitul ciclului copiii nu au competenţele necesare, fie să intre pe piaţa muncii, fie să-şi continue studiile la nivel superior.
Cam asta este ideea principală în preuniversitar, alături de a începe să gândim acei indicatori de performanţă, pentru o salarizare cât mai bună a profesorilor.
Iar în zona învăţământului superior, acolo lucrurile sunt mai aşezate. Mă interesează să nuanţăm şi să clarificăm un pic arhitectura sistemului românesc de învăţământ superior şi de cercetare, pentru că în acest moment, adevărul este că ne cam suprapunem. Avem actori diferiţi, institute naţionale, institute ale Academiei, universităţi, unităţi în zona cercetării private şi din păcate, de multe ori nu cooperăm între noi. Ne suprapunem, cheltuim inutil resurse.
După ce facem această evaluare şi reaşezăm sistemul, avem nevoie de toţi aceşti actori. Toţi sunt importanţi, doar că trebuie să stimulăm între ei o cooperare care să ducă la o cunoaştere cumulativă, adică să lucrăm împreună, să ne dezvoltăm, nu să ne încurcăm unii pe ceilalţi”, a spus ministrul Educației, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
„Nu avem probleme cu conţinuturile care sunt în programe, ci cu modul în care le predăm”
De asemenea, ministrul Educației a punctat că la foarte multe teste internaționale, conținuturile aflate în programele școlare românești se potrivesc foarte bine cu itemii acestora - uneori chiar mai bine decât cele ale Finlandei sau unei alte țări ce ocupă un loc bun în clasamentul realizat în baza testului.
Astfel, potrivit ministrului, rezultă că școala românească nu are probleme cu programele, ci cu modul în care acestea sunt predate și cu transformarea cunoștințelor teoretice în competențe.
Conform ministrului, „competențe”ar însemna trei lucruri foarte importante: cunoştinţe declarative, (ce ştie să spună copilul); cunoştinţe procedurale (ce ştie să facă) şi valori (ce ştie că este important, ce contează pentru el).
„Ei, noi am început o luptă, dacă aţi văzut şi în spaţiul public, între ce contează: teoria e proastă, teoria nu contează, se face prea multă teorie. Eu le spun că cunoştinţele declarative, dacă sunt predate bine, foarte importante, fiindcă oferă cultură, oferă sensuri şi semnificaţii şi asigură transferarea cunoştinţelor practice de la un context la altul. Sigur că dacă o faci prost, este pierdere de vreme.
La fel, ai zona de cunoştinţe practice, care sunt foarte importante. Ele îţi asigură capacitatea de a rezolva probleme în viaţă şi, sigur, pe piaţa muncii, dar aceste cunoştinţe practice, aşa cum spuneam, trebuie să fie dublate de înţelegerea lor teoretică, pentru a putea avea nişte specialişti, nişte profesionişti, nu nişte simpli meseriaşi.
Iar nu mai vorbesc de a treia componentă, componenta legată de valori, de care adesea uităm în actul de predare, copiii învaţă lucruri neînţelegând de ce sunt importante, la ce folosesc, cum contribuie asta la formarea caracterului lor.
Astfel încât, da, cred că d Eu am şi spus, poate şi ca pentru a atrage un pic atenţia, dar este şi un dram de adevăr şi cred că e destul de mare, în sensul că nu aş vrea să mai văd metoda de predare după formula "stai jos şi scrie după dictare" acele conţinuturi care există scrise deja în manual, sunt accesibile online. Asta este o pierdere de vreme, exceptând o singură situaţie - dacă vrei să antrenezi, să spunem, scrisul.
Dar dacă prin această metodă tu crezi că transferi cunoaştere, fie ea declarativă sau procedurală, este o mare greşeală şi asta ar trebui, după mine, în lumea de astăzi, interzisă”, a mai spus ministrul.
Citește și: Ministrul Daniel David, la RRC: În zonele rurale, e foarte greu să faci şcoală de calitate