Ministrul Mediului: Trebuie să acţionăm în privința consecințelor încălzirii globale asupra României
Ministrul Mediului a spus că sunt necesare măsuri imediate în ceea ce privește consecințele încălzirii globale asupra României.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 22 Martie 2024, 16:09 • Actualizat: 22 Martie 2024, 16:09
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a tras un semnal de alarmă, vineri, 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, cu privire la consecințele pe care le au schimbările climatice asupra României. Oficialul a spus că trebuie să fie luate măsuri imediate.
Consecințele schimbărilor climatice asupra României menționate de către ministrul Mediului au fost deşertificarea sudului ţării și lipsa apei din fântâni în mai multe zone, potrivit Radio România Actualități.
„Nu mai avem timp de pierdut”
„Schimbările climatice reprezintă astăzi un adevăr incontestabil. Nu mai avem timp de pierdut, trebuie să acţionăm. Spun asta, nu doar referindu-mă la cifrele statistice. Spun asta pentru că, aproape în fiecare zi, în fiecare săptămână, discut cu oameni, cu reprezentanţi ai comunităţilor locale care ne aduc la cunoştinţă lucruri cu care s-au confruntat în ultimii ani.
În foarte multe localităţi, oamenii spun că le seacă fântânile, nu mai au apă în fântâni, iar dacă acest lucru se întâmpla foarte rar în trecut, acum se întâmplă aproape în fiecare an. În legătură cu deşertificarea sudului României, am primit nişte semnale îngrijorătoare din partea colegilor ANM, care ne fac să luăm astăzi cele mai bune decizii", a spus Mircea Fechet, conform Agerpres.
Ministrul, despre consecințele pe care le are războiul din Ucraina asupra mediului
Ministrul a făcut referire şi la conflictul din Ucraina şi efectele sale asupra mediului, după distrugerea iremediabilă a unor ecosisteme naturale sau poluarea Mării Negre, în urma distrugerii barajului de pe Nipru, de la Nova Kakhovka.
„Probabil că fiecare dintre noi resimţim, pe propria piele, efectele unui conflict în apropierea graniţelor României, nu doar efecte sociale, nu doar efecte economice, dar şi efecte de mediu.
Dacă ne referim la ecocidul (o distrugere gravă a mediului natural prin acţiune umană deliberată sau neglijentă, n.r.) care se petrece astăzi în Ucraina, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva acestei ţări, putem constata că există ecosisteme distruse iremediabil, există cursuri de apă poluate iremediabil şi există încă tragedia de la Nova Kahovka care a condus inclusiv la poluarea Mării Negre”, a spus Mircea Fechet.
Citește și: România, printre țările europene cu cele mai mari pierderi de apă