Mircea Geoană, la RRA: Trebuie să ne pregătim pentru un scenariu negativ | AUDIO
Mircea Geoană a subliniat că momentan nu sunt anticipate riscuri directe la adresa securității țărilor din NATO.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 02 Aprilie 2024, 09:46 • Actualizat: 02 Aprilie 2024, 10:46
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a spus, marți, 2 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA), că sunt necesare pregătirile pentru un scenariu negativ, în contextul războiului pe care Rusia continuă să îl ducă în Ucraina, în ciuda faptului că momentan nu sunt anticipate riscuri directe la adresa securității țărilor din alianță.
Rugat să comenteze faptul că premierul Poloniei a declarat recent că Europa se află într-o eră pre-război şi că trebuie să fie pregătită pentru a lupta pentru securitatea frontierelor şi a teritoriului. Cum comentaţi, Mircea Geoană a spus că acesta este un fapt evident.
„Este un fapt evident şi îl regretăm, regretăm profund că Federaţia Rusă şi conducerea acesteia au ajuns la concluzia că trebuie să redevină ceea ce speram că Rusia şi-a schimbat năravul imperial, să spunem, şi a devenit o putere foarte agresivă şi foarte imprevizibilă.
Este un fapt pe care noi trebuie să-l luăm în considerare. În '97, noi am semnat un acord cu Federaţia Rusă, în care Rusia ne era parteneră în NATO. Noi nu dorim escaladare cu Rusia. De aceea, pentru noi cea mai importantă misiune este să ne apărăm aliaţii”, a spus Mircea Geoană, la Radio România Actualități.
Mircea Geoană: Ucrainenii duc, într-un fel, și războiul nostru
De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a spus că alianța îi sprijină pe ucraineni, pentru că aceștia „duc, într-un fel, și războiul nostru”. Oficialul a adăugat că situația actuală reprezintă o trezire la realitate strategică în Europa, în contextul în care lucrurile nu sunt calme şi liniştite, cum a sperat toată lumea.
„De aceea trebuie să ne pregătim pentru un scenariu negativ, dar, repet, nu întrevedem în perioada următoare riscuri directe la adresa securităţii ţărilor NATO.”, a spus Mircea Geoană.
El a menționat că Polonia investește 4% din PIB pentru apărare - cea mai mare sumă sau procent din PIB investit de vreo ţară NATO. Statele Unite ale Americii alocă undeva la 3,6%.
„E o dovadă a faptului că, strategic şi având şi memoria istorică a Poloniei, care a dispărut de pe hartă de câteva ori în istorie, dânşii, evident ca şi noi, de pe Flancul estic, vedem lucrurile de o manieră poate un pic mai intensă decât ceilalţi.
Vreau să salut modul în care un aliat, Polonia, preşedintele actual şi noul prim-ministru, într-o relaţie politică extrem de adversarială în Polonia, s-au dus împreună la Casa Albă, la Washington şi au pledat interesele ţării lor.”, a mai spus Mircea Geoană.
Citește și: Cea mai bună apărare este descurajarea