Motivarea CCR pentru respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: Lipsa atașamentului față de valorile constituționale. Documentul menționează și poziția anti-NATO și anti-UE a eurodeputatei
Curtea Constituțională a publicat, luni seară, hotărârea aferentă deciziei luate sâmbătă, 5 octombrie.
Articol de Victor Marin, Publicat: 07 Octombrie 2024, 22:51 • Actualizat: 08 Octombrie 2024, 00:23
Curtea Constituţională a României a postat on-line, luni, motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României.
Documentul poate fi consultat online.
În decizie, judecătorii Curții menționează apartenența României la NATO și Uniunea Europeană, precum și faptul că:
"Valorile care stau la baza democrației se deduc din ansamblul reglementărilor constituționale (...), fiind în strânsă legătură și cu dispozițiile care vizează integrarea euroatlantică a României. Statutul României de stat membru al Uniunii Europene și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) constituie garanții ale evoluției democratice a statului român".
Documentul mai menționează faptul că Diana Șoșoacă a participat la un eveniment la Ambasada Rusiei, ocazie cu care a făcut declarații care ar "călca în picioare constituția României".
"În anul 2021, aceasta și soțul său au fost invitați de onoare la Ambasada Rusiei la o recepție organizată cu ocazia zilei naționale a Federației Ruse. Doamna Șoșoacă a anunțat că își cere scuze Ambasadei Rusiei pentru protestul organizat în fața ambasadei ce a vizat masacrul de la Fântâna Albă. În continuare, după ce a fost implicată într-un scandal care a avut loc la Palatul Parlamentului și în care a avut calitatea de agresoare, a susținut că „România nu e stat de drept. În România s-a instaurat dictatura. Păi în Rusia e mai multă democrație decât în România de o mie de ori. Și în China e democrație!”
Documentul citat trece în revistă mai multe incidente în care a fost implicată Diana Șoșoacă, inclusiv agresarea unui jurnalist italian sau îndemnuri la nevaccinare. În concluzie, decizia respingerii candidaturii este explicată prin lipsa atașamentului Dianei Șoșoacă la valorile constituționale.
"Curtea observă că nu este vorba despre o dezbatere sau schimb de opinii ori relevarea unei viziuni politice cu privire la parcursul democratic al României sau despre luări de poziții cu caracter electoral, ci despre promovarea unui discurs constant antidemocratic și antisemit de către doamna Diana Iovanovici Șoșoacă și despre o conduită sistematică, persistentă și îndelungată menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului român și ale garanțiilor acesteia, respectiv apartenența României la structurile euroatlantice. Îndemnul la nerespectarea valorilor fundamentale ale Constituției reprezintă un atac frontal la ideile și principiile democratice și la ordinea constituțională."
Una dintre judecătoare, Laura Iuliana Scântei, nu a votat respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la președinție și a formulat o opinie separată.
La scurt timp după postarea motivării pe site-ul Curții Constituționale, premierul Marcel Ciolacu a postat pe Facebook că respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă întăreşte discuţia privind necesitatea unei ample reforme a CCR.
Citește și: Parchetul a deschis un dosar din oficiu după ce Diana Șoșoacă a omagiat Mișcarea Legionară