Nemulțumiți de reorganizarea Romsilva, sindicaliștii protestează
Proiectul de reorganizare a Regiei Pădurilor prevede reducerea posturilor de directori de la 121 la 7.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 15 Mai 2025, 07:55 • Actualizat: 15 Mai 2025, 08:58
Federaţia sindicatelor din silvicultură protestează, joi, față de reorganizarea Romsilva.
Proiectul de reorganizare a Regiei Pădurilor, analizat miercuri în şedinţă de guvernul interimar, prevede reducerea posturilor de directori de la 121 la 7.
În plus, cele 22 de administraţii ale parcurilor naţionale vor fi reunite într-o singură entitate.
Toate aceste măsuri însemnă oprirea risipei, reducerea cheltuielilor publice şi utilizarea eficientă a resurselor bugetare, spune ministrul Mircea Fechet.
De cealaltă parte, sindicatele acuză lipsa de consultare, considerând proiectul periculos pentru pădurile ţării. În plus, documentul nu ar avea la bază niciun fel de studiu.
”Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere", spune ministrul Mediului.
O nouă rundă de discuţii privind reformarea acestei regii va avea loc săptămâna viitoare.
Mircea Fechet promite măsuri de reorganizare transparente, împreună cu o viziune pe termen lung realizată cu toate părţile implicate.
Potrivit ministrului, o mai bună administrare a pădurilor şi resurselor regiei înseamnă, în primul rând, oprirea risipei, dar şi un sector forestier eficient, rezilient şi actualizat cu noile tehnologii.
Mircea Fechet a explicat că reformarea acestei instituţii nu este împiedicată de perioada de interimat a actualului executiv, fiind totodată şi jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
”Procesul temeinic de consultare publică e un proces care va dura, probabil, mai mult decât durata unui guvern interimar. Ne vom consulta foarte bine. Săptămâna viitoare vom avea o nouă rundă de dezbatere publică şi, la fel cum s-a întâmplat în cazul codului Silvic, unde am dezbătut trei zile la minister, la fel se va întâmpla cel mai probabil şi cu procesul de reorganizare al Regiei”, a precizat el.
Executivul a aprobat şi reorganizarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Noua structură prevede desfinţarea unei direcţii şi a două posturi de conducere, dar şi eliminarea posturilor vacante.
Activităţile vor fi redistribuite către alte structuri funcţionale fără a depăşi plafonul legal de 8% pentru posturile de conducere, notează Radio România Actualități.