Nereguli descoperite de ANPC în bucătăriile a zeci de spitale
Printre problemele identificate de echipele de control se numără lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu termene de valabilitate depășite, ustensile neconforme și neigienizate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 24 Februarie 2025, 22:52 • Actualizat: 24 Februarie 2025, 23:00
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au verificat, în ultimele zile, 75 de blocuri alimentare din unități medicale din țară, descoperind abateri la 55 dintre acestea.
Printre problemele identificate de echipele de control se numără lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu termene de valabilitate depășite, ustensile neconforme și neigienizate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice.
Comisarii ANPC au dat amenzi de aproape 500.000 de lei.
Autoritatea precizează că, la trei unități medicale, nu a fost permis accesul echipelor sale.
Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății.
De asemenea, la Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC, în realitate ordinul fiind emis de către președintele instituției.
Totodată, la Spitalul Județean Dâmbovița, blocul alimentar nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezența unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă ANPC nu a primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmbovița.
În urma verificărilor, 1.345 de kilograme de produse au fost retrase definitiv.
Comisarii ANPC au dispus măsuri de remediere a deficiențelor în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioscurilor din apropierea acestora.