Nicolae Ciucă: Holocaustul, "o pagină neagră a istoriei noastre"
Preşedintele Senatului face apel la unitate împotriva antisemitismului.
Publicat: 29 Ianuarie 2024, 12:54 • Actualizat: 29 Ianuarie 2024, 15:48
Victimele Holocaustului au fost comemorate, luni, la Templul Coral din Bucureşti.
Prezent la ceremonie, preşedintele Senatului a avertizat că România nu este ferită de ascensiunea extremismului, care pune în pericol sistemul democratic.
"Holocaustul este o pagină neagră a istoriei noastre, care a pus în practică o ideologie monstruoasă, exterminarea a milioane de oameni pe baza aparteneței la o etnice. Este important ca noi, cei de astăzi, să nu uităm niciodată această pagină de istorie și să nu-i repetăm vreodată greșelile. De aceea, educația și conștientizarea fenomenului Holocaustului trebuie să fie priorități pentru noi toți. În utimii ani, România a luat mai multe măsuri privind educația și cercetarea Holocaustului, dar și de combatere a antisemitismului (...)
La nivel internaţional, România promovează activ valorile democraţiei şi statului de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale, combaterea şi prevenirea antisemitismului, xenofobiei, rasismului. De aceea, recursul la istorie şi înţelegerea exactă a rădăcinilor care au dus la producerea unor tragedii precum Holocaustul trebuie să rămână demersuri mereu vii şi autentice", a spus Nicolae Ciucă, citat de Radio România Actualități.
În context, liderul liberal a făcut un apel la unitate împotriva antisemitismului, a xenofobiei şi a oricărei forme de discriminare şi discurs extremist.
Prezent și el la ceremonie, premierul a menționat că România a trecut peste perioada marcată de negura ignoranţei şi a negaţionismului şi a pornit din 2004 pe drumul asumării responsabilităţii pentru rolul jucat în Holocaust. El a amintit că, din acest an, elevii români pot învăţa despre tragedia Holocaustului.
"Executivul rămâne în continuare un susţinător al educării tinerii generaţii privind tragediile trecutului, în vederea prevenirii repetării acestora. În acest an şcolar, tinerii au ocazia de a-şi cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei "Istoria evreilor. Holocaustul", fapt ce nu ar fi fost posibil fără dl. deputat Silviu Vexler, care s-a numărat printre iniţiatorii acestui demers", Marcel Ciolacu.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, într-un mesaj, că lecţiile dure ale Holocaustului trebuie păstrate în conştiinţa fiecăruia dintre noi, deoarece doar prin cunoaşterea şi înţelegerea istoriei putem preveni repetarea ei.
Şeful statului subliniază că, în ultima perioadă, asistăm la o creştere alarmantă a incidentelor antisemite la nivel mondial, iar prezenţa din ce în ce mai vizibilă a curentelor şi a ideologiilor extremiste în spaţiul public ridică serioase semne de îngrijorare.