Noua lege a pensiilor, adoptată de senatori
Proiectul de lege se află în dezbatere accelerată în Parlament.
Publicat: 14 Noiembrie 2023, 20:20 • Actualizat: 14 Noiembrie 2023, 22:03
Noua lege a pensiilor a fost adoptată, marți seară, în Senat. Dezbaterile au durat câteva ore.
Din cele peste 100 de amendamente depuse, au fost acceptate aproximativ o treime, toate aparținându-le unor senatori PNL și PSD.
În schimb, amendamentele opoziției au fost respinse.
Reprezentanții coaliției de guvernare insistă legea va elimina inechitățile din sistem, relatează Radio România Actualități.
Punctul de pensie crește cu 13,8% de la 1 ianuarie, prin indexarea cu rata inflației. O a doua majorare este prevăzută pentru septembrie 2024, printr-o nouă recalculare a pensiilor.
Cât privește partea de finanțare a majorărilor prevăzute în noua lege, președintele Comisiei pentru muncă, senatorul PSD Ion Rotaru, a dat asigurări că aceasta va exista.
"Este o lege bună, este o lege care vine și face dreptate din multe puncte de vedere. Sigur că se va găsi și sursa de finanțare pe partea aceasta, care înseamnă încasări mai bune, pe partea cealaltă, care înseamnă digitalizare, pe o parte care înseamnă e-factură, care înseamnă e-sigiliu, care înseamnă multe alte măsuri care vor fi luate în perioada următoare", a spus social-democratul.
Din opoziție, senatorii USR, UDMR și AUR au criticat absența miniștrilor Muncii sau Finanțelor de la dezbaterile din comisii și din plen, reproșând și puterii graba cu care se discută proiectul de lege.
"Vreau să înțelegem de unde vin banii pentru această lege. Pentru că tare mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creșterea unor taxe și impozite în 2024, creșteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creștere a pensiilor, dar trebuie să ne convingeți că știți să administrați economia astfel încât să nu creșteți taxe și impozite", a declarat senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor.
Legea pensiilor va fi trimisă Camera Deputaților, unde va urma tot o procedură accelerată de dezbatere.
Executivul de coaliție dorește ca actul normativ să fie adoptat până pe 20 noiembrie.