Nouă reuniune europeană dedicată Ucrainei, la Paris
România va fi reprezentată de preşedintele interimar, Ilie Bolojan.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 27 Martie 2025, 08:00 • Actualizat: 27 Martie 2025, 09:16
Capitala Franței găzduiește, joi, o nouă reuniune europeană dedicat situației din Ucraina.
România va fi reprezentată la Paris de preşedintele interimar, Ilie Bolojan.
Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi prezent la discuții.
Săptămâna trecută, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, liderul de la Palatul Cotroceni a declarat că România nu va trimite trupe în Ucraina, dar va continua sprijinul pentru această ţară şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte.
‘‘O încetare necondiţionată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Ucraina trebuie să fie de acord cu aceasta”, a mai spus preşedintele Ilie Bolojan, citat de Radio România Actualități.
Ședință CSAT, vineri
Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost convocat de președintele interimar Ilie Bolojan pentru vineri, 28 martie.
Ședința CSAT va începe la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, a informat Administraţia Prezidenţială.
Conform Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse, precum și ce implicaţii sunt pentru România.
De asemenea, se va discuta despre poziţionarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina.
Pe ordinea de zi se va afla și un raport referitor la activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2024 şi principalele obiective pentru anul 2025.
Apelul lui Zelenski
Într-un interviu acordat mai multor jurnaliști europeni la Paris, președintele Ucrainei și-a exprimat speranța că Statele Unite ale Americii vor rămână "puternice" în fața cererilor Rusiei de a ridica sancțiunile economice ca o condiție pentru încetarea focului în Marea Neagră.
Moscova a anunțat că armistițiul maritim, convenit marți, pentru a permite trecerea în siguranță a navelor comerciale, va începe doar după ridicarea restricțiilor impuse de Occident asupra comerțului cu alimente și îngrășăminte rusești.
Întrebat de BBC dacă SUA vor rămâne ferme, Volodimir Zelenski a răspuns: „Sper că da. Doamne ajută, vor rămâne. Dar vom vedea.”
Casa Albă a anunțat, marți, că delegațiile ruse și ucrainene au convenit asupra unui armistițiu în Marea Neagră, după trei zile de discuții separate cu oficiali americani în Arabia Saudită.
Însă, la doar câteva ore după acest anunț, Kremlinul a emis o declarație proprie, în care a inclus o listă de condiții.
Printre cererile Moscovei se numără anularea sancțiunilor occidentale impuse instituțiilor financiare implicate în comerțul agricol și restabilirea accesului acestora la sistemul internațional de plăți Swift – o rețea care permite mesagerie financiară securizată.
Donald Trump a declarat că guvernul SUA „analizează” cererea Moscovei privind ridicarea restricțiilor, însă Uniunea Europeană a precizat, miercuri, că nu va lua în considerare eliminarea sancțiunilor înainte de retragerea „necondiționată” a trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei recunoscut la nivel internațional.
În interviul de la Paris, Volodimir Zelenski s-a declarat „foarte recunoscător” pentru sprijinul bipartizan al SUA, dar și-a exprimat îngrijorarea că unii oficiali ar fi „sub influența narațiunilor rusești”.
„Nu putem accepta aceste narațiuni”, a spus el.
Întrebat dacă președintele american Donald Trump are o relație mai apropiată cu el sau cu președintele rus Vladimir Putin, liderul de la Kiev a răspuns că nu știe. "Îmi este greu să spun", a declarat el. „Nu știu ce relații au, nu știu de câte ori au vorbit”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Citește și: Parlamentul Estoniei a adoptat o lege care elimină dreptul de vot pentru rezidenţii ruşi