Numărul deceselor provocate de mpox în Africa se apropie de 1.000
Numărul infectarilor a depășit 38.000.

Articol de Victor Marin, Publicat: 12 Octombrie 2024, 12:41 • Actualizat: 12 Octombrie 2024, 14:54
De la începutul anului, bilanţul deceselor cauzate în Africa de actuala epidemie de mpox a urcat la 979, iar numărul total al cazurilor a ajuns la 38.300, potrivit Centrului African pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Africa CDC), informează agenţia de presă Xinhua.
Directorul general al Africa CDC, Jean Kaseya, a precizat că pe continentul african au fost raportate 3.186 de cazuri noi doar în ultima săptămână, înregistrându-se totodată 53 de decese.
Epidemia, departe de a se fi încheiat
"Nu vedem o scădere în ceea ce priveşte decesele. Asta înseamnă că epidemia este încă acolo, este încă în creştere, şi trebuie să continuăm să ne concentrăm pentru a opri acest lucru", a adăugat Jean Kaseya.
Şaisprezece ţări africane, situate în toate cele cinci regiuni ale Africii, au raportat cazuri de mpox.
Republica Democrată Congo, Burundi, Nigeria, Coasta de Fildeş şi Uganda sunt ţările cu cele mai multe îmbolnvări confirmate, reprezentând aproape 99% din totalul cazurilor.
Numărul de îmbolnvăriri raportate în acest an a marcat o creştere uluitoare de 300% comparativ cu totalul cazurilor înregistrate în 2023, relatează Agerpres.
Transmisia și simptomele
Mpox, cunoscută şi sub numele de "variola maimuţei", a fost detectată pentru prima dată la maimuţe de laborator în anul 1958.
Se crede că boala se transmite de la animale sălbatice, cum ar fi rozătoarele, la oameni sau prin contact între oameni.
Este o boală virală rară, care se răspândeşte de obicei prin fluide corporale, picături respiratorii şi alte materiale contaminate.
Infecţia provoacă de obicei febră, erupţii cutanate şi ganglioni limfatici umflaţi.
Citește și: OMS aprobă primul test de diagnostic pentru mpox