Numărul misiunilor montane de salvare, în creștere considerabilă
În ultimele 24 de ore au avut loc mai multe intervenţii de urgenţă, în urma cărora au fost salvate 17 persoane.
Publicat: 03 Februarie 2024, 14:16
Numărul misiunilor de salvare a turiştilor de către salvamontişti a crescut considerabil în ultima perioadă, relatează Radio România Actualități.
În ultimele 24 de ore au avut loc mai multe intervenţii de urgenţă, în urma cărora au fost salvate 17 persoane.
De aceea, organizaţiile de Salvamont trag un semnal de alarmă asupra inconștienței unor persoane, care urcă pe munte fără echipament şi fără să ţină cont de avertizările meteorologilor.
În plus, este însemnat riscul de producere de avalanşe la peste 1.800 m altitudine.
În acest context, autorităţile din Sălaj au decis înfiinţarea primului serviciu Salvamont din judeţ.
"Nu urcaţi pe munte fără echipament şi fără hrană şi respectaţi cu stricteţe marcajele", este îndemnul autorităţilor pentru cei care se gândesc să iasă în natură.
"Pe munte nu te duci în pantofi, îţi iei o pereche de bocanci şi echipamentul pe care trebuie să-l ai în mod normal în momentul în care ieşi şi nu ştii cum va fi ziua până la capăt. Să ai un rucsac, o sticlă de apă la tine, să ai un sendviş, să ai o ciocolată, care te poate ajuta în situaţii critice. E foarte important să fie pregătiţi, să fie îmbrăcaţi, pentru că, altfel, se produc tot felul de evenimente nedorite", spune Dan Benga, coordonatorul serviciului Salvamont Maramureş.
Respectarea traseelor turistice este esenţială.
"Cele mai multe probleme pe care le avem sunt persoanele care se duc în drumeţii, persoanele care fac diferite trasee turistice şi nu respectă anumite indicatoare, care sunt, pierzându-se, rătăcindu-se şi de aici încep acţiunile contracronometru, pentru că vremea e schimbătoare", a adăugat Dan Benga.
Potrivit autorităţilor, consultarea informaţiilor despre vreme este deosebit de importantă înainte de a porni în drumeţie, mai ales în zonele montane.