OMS: În lipsa combustibilului, mai multe spitale din Gaza şi-au suspendat activitatea
Organizația Mondială a Sănătății consideră că bombardamentele armatei israeliene asupra unităților medicale încalcă dreptul internaţional.
Publicat: 07 Noiembrie 2023, 16:38 • Actualizat: 07 Noiembrie 2023, 17:04
Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunță că, de la izbucnirea războiului în Orientul Mijlociu, peste 100 de atacuri ale armatei israeliene au vizat instituţiilor medicale din Fâșia Gaza, relatează BBC.
Directorul OMS pentru Estul Mediteranei a declarat că, fără combustibil, multe din spitalele enclavei palestiniene și-au întrerupt activitatea.
"În ultimele două zile, multe spitale şi-au închis activităţile din lipsă de combustibil. Avem informaţii că maternităţile, secţiile de terapie intensivă, serviciile de dializă, inclusiv secţiile de incubatoare, secţiile de terapie oncologică, secţiile de psihiatrie sunt scoase din funcţiune din lipsă de combustibil", a declarat Ahmed Al-Mandhari, citat de Rador Radio România.
Potrivit lui, peste 160 de copii au fost ucişi în fiecare zi, pe măsură ce s-au intensificat atacurile forţelor israeliene în zonă.
OMS consideră că bombardamentele încalcă dreptul internaţional.
În schimb, Israelul insistă că operațiunile sale sunt legitime şi acuză islamiștii palestinieni că atacă forţele israeliene din spitale şi ambulanţe.
Ostilitățile au izbucnit după atacul sângeros comis de Hamas la 7 octombrie, când militanții grupării islamiste palestiniene au invadat teritoriul statului evreu, au ucis 1.400 de persoane și au luat peste 200 de ostatici.
Riposta armatei israeliene s-a soldat cu peste 10.000 de morți, potrivit oficialilor din enclava palestiniană.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat, marți dimineață, că un prim grup de români şi membri de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.
Potrivit unor surse, lista include femei și copii.
MAE a precizat că grupul a fost informat despre procedură. Evacuarea lor în Egipt se va realiza cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse.
Românii vor fi aduşi în ţară de la Cairo, prin intermediul unei curse aeriene speciale.
"103 români sunt înscrişi pe listele aprobate de către, aşa cum vă spuneam, autorităţile israeliene şi cele egiptene pentru evacuare. Deci au permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei. De la această permisiune mai este o etapă, în momentul în care vom prelua şi îi vom evacua propriu-zis. Deci, practic, aceasta este o procedură premergătoare evacuării în Egipt. Evacuarea în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice. De asemenea, pentru preluarea persoanelor evacuate, echipele consulare mobile, despre care vă tot spuneam în ultimele zile, din cadrul unităţii de reacţie rapidă a celulei de criză MAN vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah pentru evacuare rapidă în bune condiţii, respectiv asistenţă consulară specifică", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe pentru B1 TV, citat de Rador Radio România.
"Depinde foarte mult de condiţiile din teren şi ce se va întâmpla, procesare... De asta trebuie să ne păstrăm calmul. Durează! De multe ori, modul în care planificăm anumite lucruri nu coincide 100% cu realitatea din teren. Trebuie să avem răbdare şi sunt convins că vor fi evacuaţi în bune condiţii", a adăugat Radu Filip.
Potrivit lui, "dialogul a fost calea. Bineînţeles, aşa cum cum vă spuneam, în primele zile au fost evacuate cazurile medicale, ele sunt prioritate ulterior, funcţionarii şi reprezentanţii statelor".
Totodată, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene în vederea finalizării operaţiunilor de evacuare pentru ceilalţi cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin şi încă se află în Fâşia Gaza.
Peste 260 de cetățeni români și membrii familiilor acestora așteaptă să fie evacuați din Fâșia Gaza, a declarat, luni, ministrul de Externe, Luminița Odobescu.
Bucureștiul a solicitat eliberarea tuturor ostaticilor luați de gruparea teroristă Hamas, fără precondiții, inclusiv a celor șase persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română.