Papa Francisc a dezvăluit ce îi place să citească
Papa Framcisc a fost profesor de literatură într-o școală iezuită din Santa Fe, Argentina, între anii 1964 și 1965.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 06 August 2024, 12:39 • Actualizat: 06 August 2024, 12:39
Papa Francisc a explicat într-o scrisoare importanța literaturii, menționând printre altele că aceasta este esențială pentru a combate fenomenul fake news și „obsesia pentru ecrane”. Suveranul Pontif a dezvăluit ce îi place să citească.
În scrisoarea tradusă recent în opt limbi, Suveranul Pontif a recomandat ca citirea de romane și poezii să fie încurajată în formarea viitorilor preoți. Cuvintele sale nu îi vizează doar pe seminariști. El susține că literatura este importantă pentru „formarea tuturor celor angajați în activitatea pastorală, de fapt a tuturor creștinilor".
Papa Francisc a menționat beneficiile lecturii, inclusiv stimularea imaginației, extinderea vocabularului, precum și modul în care aceasta le permite cititorilor să dezvolte o „empatie imaginativă". El a descris, de asemenea, literatura ca fiind un fel de antidot la „expunerea noastră actuală neîncetată la social media, telefoane mobile și alte dispozitive".
„Apreciez foarte mult faptul că cel puțin unele seminarii au reacționat la obsesia ecranelor și a știrilor false toxice, superficiale și violente dedicând timp și atenție literaturii. Au făcut acest lucru prin rezervarea de timp pentru lectura liniștită și pentru discutarea cărților, noi și vechi, care continuă să aibă multe să ne spună.
Nu trebuie să uităm niciodată cât de periculos este să încetăm să ascultăm vocea altor oameni atunci când ne provoacă. Cădem imediat în autoizolare; intrăm într-un fel de surzenie spirituală, care are un efect negativ asupra relației noastre cu noi înșine și asupra relației noastre cu Dumnezeu, indiferent cât de multă teologie sau psihologie am fi studiat.
Avem nevoie cu disperare să contrabalansăm această tentație inevitabilă a unui stil de viață frenetic și necritic, făcând un pas înapoi, încetinind, luând timp să privim și să ascultăm. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană se oprește pur și simplu să citească o carte.”, a scris Papa Francisc.
Preferințele Papei Francisc în materie de literatură
Suveranul Pontif și-a împărtășit gusturile literare personale, menționând dragostea sa pentru tragedii „pentru că noi toți putem îmbrățișa operele lor ca fiind ale noastre, ca expresii ale dramei noastre personale”.
„Plângând pentru soarta personajelor lor, plângem, în esență, pentru noi înșine, pentru goliciunea, neajunsurile și singurătatea noastră”, a adăugat el, potrivit euronews.com.
Șeful Bisericii Catolice a menționat autori precum C.S. Lewis („Cronicile din Narnia") și Marcel Proust („În căutarea timpului pierdut") alături de poeți precum Paul Celan, Jorge Luis Borges și T.S. Eliot în scrisoarea „Despre rolul literaturii în formare", care a fost scrisă pe 17 iulie și publicată duminică în mai multe limbi.
Papa Francisc, fost profesor de literatură
Scrisoarea Papei Francisc citează propria sa experiență ca profesor de literatură într-o școală iezuită din Santa Fe, Argentina, între anii 1964 și 1965.
„Am predat ultimii doi ani de liceu și a trebuit să mă asigur că elevii mei studiază El Cid. Elevii nu erau mulțumiți; obișnuiau să întrebe dacă ar putea citi García Lorca în schimb. Așa că am decis ca ei să citească El Cid acasă, iar în timpul lecțiilor să discut despre autorii pe care elevii îi preferă", a scris el.
El adaugă că nu există „nimic mai contraproductiv" decât să citești ceva din „simțul datoriei", făcând "un efort considerabil doar pentru că alții au spus că este esențial".
Citește și: Papa Francisc le-a cerut preoților să țină predici mai scurte, pentru a nu plictisi enoriașii