Papa Francisc a făcut un apel la un efort global pentru combaterea crizei datoriilor țărilor sărace
Papa Francisc a spus că această problemă provoacă suferință pentru milioane de oameni.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 05 Iunie 2024, 15:41 • Actualizat: 05 Iunie 2024, 15:40
Papa Francisc a făcut un apel miercuri, 5 iunie, la un efort la nivel global pentru combaterea crizei datoriilor cu care se confruntă țările sărace.
Adresându-se unei conferințe de la Vatican, Papa Francisc a spus că această problemă provoacă suferință pentru milioane de oameni din întreaga lume.
„Pentru a încerca să rupem ciclul de finanțare a datoriilor, este necesar să creăm un mecanism multinațional care să ia în considerare natura globală a problemei și implicațiile sale economice, financiare și sociale”, a spus Suveranul Pontif, potrivit Reuters.
În 2020, cele mai mari 20 de economii ale lumii au convenit asupra unui „cadru comun” pentru a facilita procesul de restructurare a datoriilor și pentru a ajuta țările sărace să se pună pe picioare, însă progresele au fost lente.
Zambia a avut nevoie de aproape patru ani pentru a ieși din incapacitate de plată, lăsând câteva lecții dure pentru națiunile mai bogate cu privire la modul în care a funcționat mult-lăudatul lor plan de reducere a datoriilor.
Papa Francisc cere o schimbare
Papa Francisc a făcut declarațiile în contextul în care în prezent nu există un drept internațional general care să reglementeze falimentele internaționale.
„Absența unui astfel de mecanism favorizează mentalitatea de tipul fiecare pentru el însuși, în care cei mai slabi pierd întotdeauna”, a declarat Papa Fracnisc, care provine din Argentina, o țară care a intrat de trei ori în incapacitate de plată a datoriilor sale în acest secol.
„Niciun guvern nu poate cere în mod moral ca poporul său să sufere privațiuni incompatibile cu demnitatea umană”, a adăugat el.
Biserica Romano-Catolică urmează să organizeze un An Sfânt, sau Jubileu, în 2025 - unul dintre cele mai importante momente din calendarul bisericesc -, iar Papa Francisc le-a cerut deja țărilor bogate să marcheze evenimentul prin oferirea unei reduceri a datoriilor pentru națiunile sărace.
Prezent la conferința de la Vatican, economistul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, a declarat că pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina au produs un șoc major în economia globală, împingând lumea în „pragul” unei noi crize a datoriilor suverane.
„Avem nevoie de o restructurare a datoriilor Jubilee și de o reordonare a arhitecturii noastre economice globale pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla din nou”, a spus el.
Campania globală Jubilee 2000 a avut ca rezultat anularea a 130 de miliarde de dolari din datoria țărilor sărace între 2000 și 2015.
Datoriile la nivel mondial au ajuns la un record de 313.000 de miliarde de dolari în anul 2023, economiile în curs de dezvoltare atingând un nou vârf în ceea ce privește raportul dintre datorii și produsul lor intern brut (PIB), potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an.
Citește și: Papa Francisc a dat instrucțiuni despre cum vrea să fie oficiată înmormântarea lui