Papa Francisc deplânge ''situaţia umanitară gravă'' din Fâșia Gaza: "Fraţilor, opriţi-vă!" | VIDEO
Suveranul Pontif s-a declarat întristat de distrugerea spitalului Al-Ahli al Bisericii Anglicane şi a Bisericii Ortodoxe Sfântul Porfirie, unde au murit cel puţin 18 creştini palestinieni.
Publicat: 22 Octombrie 2023, 18:19 • Actualizat: 23 Octombrie 2023, 06:05
Papa Francisc a deplâns, duminică, "situaţia umanitară gravă" din Fâşia Gaza, scena ciocnirilor dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, relatează Agerpres.
"Dragi fraţi şi surori, din nou gândurile mele sunt la ceea ce se întâmplă în Israel şi Palestina. Sunt foarte îngrijorat şi rănit, rugăciunea şi apropierea mea este pentru toţi cei care suferă: ostatici, victime, răniţi şi familiile lor", a declarat Suveranul Pontif, după rugăciunea Angelus de la fereastra Palatului Apostolic.
Papa s-a declarat întristat de distrugerea spitalului Al-Ahli al Bisericii Anglicane şi a Bisericii Ortodoxe Sfântul Porfirie, unde au murit cel puţin 18 creştini palestinieni.
"Îmi reînnoiesc apelul pentru deschiderea de spaţii, livrarea în continuare a ajutorului umanitar şi eliberarea ostaticilor", a îndemnat papa, în faţa sutelor de oameni care îl ascultau. "Războiul - toate războaiele din lume, mă gândesc şi la Ucraina martirizată - este întotdeauna o înfrângere, o distrugere a fraternităţii umane. Fraţilor, opriţi-vă!", a adăugat Francisc, care ulterior a avut o discuție telefonică cu președintele SUA.
În cadrul convorbirii, Joe Biden și-a afirmat sprijinul pentru Israel și a invocat nevoia de a proteja populația civilă din Fâșia Gaza.
De asemenea, cei doi au discutat despre "necesitatea de a preveni escaladarea în regiune şi de a lucra pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu", a precizat Casa Albă.
Capul Bisericii Catolice a chemat la o zi de "post, rugăciune şi penitenţă", pe 27 octombrie, pentru a implora pacea în lume.
Un al doilea convoi cu ajutoare umanitare a intrat, duminică, în Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, de la granița cu Egiptul.
Enclava este supusă unei blocade totale de israelieni după atacul grupării Hamas din 7 octombrie, relatează Radio România Actualități. Cele 17 tiruri încărcate cu bunuri de primă necesitate, care au fost inspectate înainte de a trece granița, astfel încât să nu conțină materiale militare.
Primul convoi de 20 de tiruri a primit, sâmbătă, permisiunea să intre în Fâșia Gaza.
Oficiul Națiunilor pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare estimează că aproximativ 1,4 milioane de persoane din Fâșia Gaza și-au părăsit locuințele din cauza bombardamentelor armate israeliene.
Peste jumătate de milion stau în adăposturi improvizate, în condiții din ce în ce mai proaste.
Circa 4.400 de palestinieni au murit în urma ostilităților izbucnite după ce islamiștii Hamas au atacat Israelul, în urmă cu două săptămâni, ucigând peste 1.400 de persoane, majoritatea civili.
La 7 octombrie, Hamas a luat și peste 200 de ostatici, inclusiv zeci de cetățeni ai unor state terțe. Două femei care dețin și cetățenie americană au fost eliberate sâmbătă, prin medierea Qatarului.
"Nu vom accepta strămutarea şi vom rămâne neclintiţi pe pământul nostru indiferent de provocări”, a subliniat Mahmoud Abbas în discuțiile cu ceilalți lideri participanți la reuniunea găzduită de capitala egipteană. ”Nu vom pleca, vom rămâne pe pământul nostru”, a adăugat șeful Autorităţii Palestiniene, organism guvernamental cu autonomie limitată în Cisiordania ocupată.
În discursul său, Mahmoud Abbas a condamnat uciderile de civili atât în rândul palestinienilor, cât şi a israelienilor, cerând mișcării islamiste să eliberze toți ostaticii.
Reunind zeci de mii de persoane, manifestații ale susținătorilor cauzei palestiniene au avut loc, în weekend, la Paris și Bruxelles. La Londra și Berlin, au fost organizate mitinguri pro-Israel.
Într-un dosar special, Rador Radio România urmărește desfășurarea războiului din Orientul Mijlociu.