Parlamentul European, semn de susținere pentru Republica Moldova înaintea referendumului de aderare la UE
UE doreşte includerea pas cu pas a Republicii Moldova în cât mai multe programe europene, chiar înainte de aderarea ei la UE.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 08 Octombrie 2024, 14:54 • Actualizat: 08 Octombrie 2024, 14:54
Parlamentul European va da, în această săptămână, un semn de susținere pentru Republica Moldova, înaintea alegerilor prezideniale și referendumului privind aderarea la UE din 20 octombrie.
„Dorim ca prin această rezoluţie să facem cunoscut cetăţenilor din Republica Moldova faptul că tentativele de imixtiune ale Federaţiei Ruse în alegerile din Republica Moldova ne sunt cunoscute şi ele sunt contracarate inclusiv de la nivel european, prin sancţiuni asupra persoanelor care încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova, prin eforturi comune ale autorităţilor din Republica Moldova şi ale autorităţilor europene de a opri şi de a contracara, de a combate dezinformarea, ştirile false, propaganda”, a declarat Siegfried Mureşan în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români de la Strasbourg.
Mureşan, care este preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, a subliniat că UE este implicată activ în Republica Moldova, asigurându-se că cetăţenii sunt bine informaţi cu privire la beneficiile procesului de integrare europeană.
De asemenea, rezoluţia, care va fi dezbătută marţi în plenul PE şi votată miercuri, prezintă agenda de integrare europeană viitoare, respectiv care sunt paşii acestei integrări.
„Mesajul e clar - produsele moldoveneşti sunt binevenite pe piaţa europeană. Am ridicat cotele în anul 2022, am prelungit aceste cote ridicate în anul 2023 şi în anul 2024 cu câte un an de zile şi dorim ca până în anul 2025 să avem permanentizate aceste cote ridicate şi eliminarea lor totală ulterior”, a dat el asigurări.
UE doreşte includerea pas cu pas a Republicii Moldova în cât mai multe programe europene, chiar înainte de aderarea ei la UE.
„Deja în ultimii 2 ani de zile Republica Moldova a aderat la programul european privind infrastructura mare, din cadrul Mecanismului privind Conectarea Europei, astfel încât Republica Moldova poate avea acces la finanţări pentru marile proiecte de infrastructură rutieră, feroviară, energetică, exact aşa cum poate avea orice stat membru al Uniunii Europene (...)”, a mai spus Mureşan.
Citește și: 63,2% dintre cetățeni doresc aderarea la Uniunea Europeană