Pelerinajul la Șumuleu Ciuc, o tradiție de secole
Unul dintre trasee, numit „Drumul Crucii”, pornește din apropierea bisericii franciscane și include 14 cruci care simbolizează opririle lui Iisus pe Golgota.

Articol de Mihai Gabriel Bogdan, Publicat: 08 Iunie 2025, 10:37 • Actualizat: 12 Iunie 2025, 08:52
Mii de pelerini s-au adunat sâmbătă la Șumuleu Ciuc, în România, pentru a participa la liturghia care este considerată cel mai mare eveniment catolic de Rusalii din Europa Centrală și de Est.
Urmând o tradiție veche de secole, unii credincioși s-au oprit mai întâi la catedrala franciscană pentru rugăciune, apoi au urcat Dealul Șumuleu până la altarul în aer liber unde a fost oficiată slujba, relatează Euronews.
Mulți dintre pelerini au pornit la drum cu câteva săptămâni în urmă și au parcurs aproape o mie de kilometri pe „Via Mariae”, un traseu spiritual care începe la Mariazell, în Austria, urmează un traseu în formă de cruce pe harta Europei Centrale și se încheie în Harghita, cu grandioasa procesiune de Rusalii catolice.
Majoritatea afirmă că se roagă pentru înțelegere, sănătate și pace.
Unul dintre trasee, numit „Drumul Crucii”, pornește din apropierea bisericii franciscane și include 14 cruci care simbolizează opririle lui Iisus pe Golgota.
„De aceea vin aici. Cred în Fecioara Maria, face minuni. Și, în plus, este foarte frumos!”, a spus un bărbat.
„Oameni din întreaga Europă vin aici de sute și sute de ani. Și de aceea vin și eu. Sunt foarte fericit să fiu aici împreună cu toată familia mea”, a adăugat el.
Un alt pelerin a spus că a venit pentru a participa la slujbă: „Am mai participat și în ultimii doi ani și îmi place. Îmi place să văd oameni din Europa venind aici.”
Pelerinajul la Șumuleu Ciuc datează de acum 450 de ani și este legat de un eveniment istoric din 1576, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună religia unitariană romano-catolicilor din regiune — scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Cașin — o tentativă care, în cele din urmă, a eșuat.
Mulți catolici călătoresc anual din Ungaria, Slovacia și din toată România pentru a participa la acest pelerinaj.
Defunctul Papă Francisc a fost prezent la eveniment în 2019.
Potrivit autorităților locale, peste 300.000 de persoane au participat la evenimentul religios anul trecut.