Peste 3.000 de oameni l-au sărbătorit pe Avram Iancu la Țebea, în Panteonul Moților | FOTO
Un spectacol de muzică populară și un târg la care iau parte meșteșugari din Apuseni au fost organizate pe Câmpia Moților.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 08 Septembrie 2024, 15:23 • Actualizat: 08 Septembrie 2024, 15:23
Peste 3.000 de oameni l-au sărbătorit pe Avram Iancu la Țebea, în Panteonul Moților, duminică, 8 septembrie, la împlinirea a două secole de la nașterea lui. Manifestările au început cu un Te Deum oficiat în memoria eroilor neamului.
La ceremoniile de la Țebea au fost prezenți numeroși parlamentari sau lideri ai partidelor politice, iar președintele Klaus Iohanis și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au transmis câte un mesaj.
„Îl omagiem astăzi, cu emoţie, pe Avram Iancu, una dintre cele mai proeminente figuri ale spiritului revoluţionar paşoptist şi un simbol al luptei pentru emanciparea naţională şi socială. Alături de celelalte figuri importante ale paşoptismului, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu sau George Bariţiu, Avram Iancu a promovat valorile şi idealurile europene, care au stat la baza României moderne de astăzi, stat membru important al Uniunii Europene şi al NATO.
Spiritul Crăişorului Munţilor a dăinuit peste timp şi continuă să inspire prin forţa, tenacitatea şi nobleţea idealurilor care au făcut din Avram Iancu cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.
Cum s-a desfășurat evenimentul
În cuvântul său, episcopul Devei și Hunedoarei, preasfinția sa Nestor, a vorbit despre personalitatea lui Avram Iancu în contextul de azi, potrivit Radio România Actualități.
După ceremonialul depunerii de coroane la mormântul lui Avram Iancu, participanții la eveniment s-au mutat pe Câmpia Moților, unde are loc un amplu spectacol de muzică populară, dar și un târg la care iau parte meșteșugari din Apuseni.
Printre participanții la sărbătoarea de la Țebea se numără săteni din ținutul Apusenilor care vin aici în fiecare an să îl cinstească pe Crăișorul Munților, cum ar fi grupul de moți din comuna Avram Iancu, ce poartă numele celui sărbătorit azi.
Parlamentul României a adoptat Legea numărul 223 din 2023, prin care se instituie anul 2024 ca Anul „Avram Iancu”. El a murit viaţă la 10 septembrie 1872 în comuna Baia-de-Criş şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra gorunului lui Horea.
Citește și: Avram Iancu, omagiat la Sala Radio România Târgu Mureș