Plafonarea preţurilor pentru poliţele RCA, prelungită
"Vrem să preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi să prevenim creşterea preţurilor pentru aceste poliţe", spune premierul Marcel Ciolacu.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 18 Decembrie 2024, 13:01 • Actualizat: 18 Decembrie 2024, 13:09
Guvernul va prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA cu încă 3 luni, până la 31 martie 2025.
”Prelungim azi plafonarea preţurilor la poliţele RCA cu încă 3 luni, până la 31 martie 2025, la propunerea ASF. Vrem să preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi să prevenim creşterea preţurilor pentru aceste poliţe. Plafonarea a fost decisă în aprilie 2023, şi prelungită succesiv, iar efectul a fost calmarea pieţei RCA”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul şedinţei de executiv.
UNSICAR protestează
Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări contestă prelungirea.
”Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), în calitate de asociaţie reprezentativă a distribuitorilor de asigurări din România, a trimis o scrisoare ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, în care protestează faţă de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru prelungirea pentru încă trei luni, până la 31 martie 2025, a plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţării preţurilor la poliţele RCA, considerând că acesta are potenţialul de a destabiliza iremediabil distribuţia de asigurări din România şi de a expune distribuitorii de asigurări la un risc major de faliment”, precizează UNSICAR într-un comunicat.
Reprezentând brokerii de asigurări, Uniunea susţine că această industrie reprezintă singura formă de manifestare a capitalului românesc în domeniul asigurărilor, oferind locuri de muncă pentru peste 50.000 de angajaţi, asistenţi şi agenţi de asigurare.
UNSICAR trasmite că se opune ferm oricărei forme de îngrădire a concurenţei, o limitare care persistă pe piaţa asigurărilor de aproape doi ani şi ale cărei efecte negative sunt resimţite profund atât de întreaga piaţă a asigurărilor, cât şi, în mod particular, de segmentul distribuţiei de asigurări, acesta din urmă confruntându-se cu pierderi financiare semnificative.
"Orice prelungire care nu ţine cont de situaţia intermediarilor va avea efecte ireparabile pe termen mediu asupra industriei, dar şi a clienţilor şi a gradului de protecţie financiară în societatea noastră. În plus, trebuie să subliniem că Guvernul actual ignoră impactul grav pe care aceste măsuri îl au asupra distribuţiei independente şi, implicit, asupra accesului rapid al clienţilor la oferte multiple şi comparatoare RCA. Această situaţie va conduce la creşterea costurilor pentru clienţi, întrucât oamenii vor ajunge să plătească mai mult. De altfel, aşa-zisa plafonare nu a produs niciun efect pozitiv; dimpotrivă, preţurile au crescut peste rata inflaţiei, iar piaţa românească de RCA rămâne, probabil, cea mai neconcurenţială din Europa. Cu cât această plafonare va fi prelungită, cu atât lipsa de concurenţă se va adânci, afectând direct clientul", apreciază preşedintele UNSICAR, Dorel Duţă.