Politico: Social-democrații din România conduc în alegerile parlamentare, dar crește avântul extremei drepte
Deși PSD este creditat cu victoria în legislative, succesul a trei partide de extremă dreapta ar putea fi semnificativ înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 01 Decembrie 2024, 22:43 • Actualizat: 01 Decembrie 2024, 23:12
Social-democrații din România sunt pe cale să câștige cele mai multe locuri în urma alegerilor parlamentare de duminică, conform unui sondaj la ieșirea de la urne.
Totuși, succesul partidelor de extremă dreapta pare să confirme o tendință observată și în primul tur al alegerilor prezidențiale din săptămâna precedentă, notează publicația electronică Politico.
Așteptate să apară treptat pe parcursul nopții, cifrele oficiale ar putea diferi semnificativ de cele ale sondajelor, așa cum s-a întâmplat în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminica trecută.
Potrivit exit-poll-ului CURS, Partidul Social Democrat (PSD), condus de premierul Marcel Ciolacu, a obținut 26% din voturile exprimate duminică, în timp ce Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid de extremă dreapta, s-a clasat pe locul al doilea cu 19%.
Alegerile parlamentare s-au desfășurat pe fondul unei crize politice declanșate de victoria neașteptată lui Călin Georgescu, un candidat independent ultranaționalist și admirator al Rusiei, în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Ca posibil semnal pentru modul în care ar putea decurge al doilea tur al prezidențialelor, avântul extremei drepte care l-a propulsat pe Călin Georgescu a fost vizibil și în votul parlamentar.
Pe lângă AUR, alte două partide de extremă dreapta, S.O.S. România și Partidul Tineretului, sunt creditate fiecare cu câte 5,5% din voturi, depășind pragul necesar pentru a intra în Parlament, conform sondajului.
Uniunea Salvați România (USR), un partid reformist, și Partidul Național Liberal (PNL), de centru-dreapta, sunt așteptate să obțină câte 15,5% din voturi.
USR este partidul condus de Elena Lasconi, care urmează să se confrunte cu Georgescu în cursa pentru președinție duminica viitoare.
Pentru a guverna, PSD va trebui să formeze o coaliție care ar putea include PNL, actualul său partener de guvernare.
De asemenea, ar putea apela la USR, dar acest lucru ar plasa-o pe Elena Lasconi într-o situație dificilă, deoarece nu dorește să se asocieze cu partidele vechii majorități, percepute ca fiind compromise.
Marcel Ciolacu a salutat performanța puternică a partidului său, considerând-o un semnal că țara poate rămâne pe drumul proeuropean: „Este un semnal important pe care românii l-au transmis clasei politice: să continuăm dezvoltarea țării cu bani europeni, dar, în același timp, să ne protejăm identitatea, valorile naționale și credința”, a transmis liderul PSD.
Cele trei partide de extremă dreapta - considerate mai periculoase pentru poziția Bucureștiului în cadrul UE și NATO - nu ar putea forma o coaliție cu majoritate, conform rezultatelor sondajului.
Puțin peste jumătate dintre alegătorii eligibili din România - aproximativ 52% - au votat la parlamentarele de duminică.
Curtea Constituțională a ordonat renumărarea voturilor pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, în urma unei acuzații de fraudă formulate de unul dintre cei 13 candidați, europarlamentarul Cristian Terheș, care a obținut aproximativ 1% din voturi.
CCR se va reuni, luni, pentru a decide dacă va anula primul tur al alegerilor prezidențiale.
O eventuală anulare a alegerilor prezidențiale ar agrava o situație politică deja tensionată, consolidând suspiciunile că partidele de guvernământ din România - PSD și PNL - încearcă să manipuleze votul.