Politologul Lucian Dîrdală, despre negocierile pentru formarea guvernului: "Reforme de substanță, fără sprijin politic, nu se pot face"
Componența viitorului cabinet urmează să fie conturată în perioada următoare, în funcție de rezultatul negocierilor dintre partide.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 19 Mai 2025, 19:28 • Actualizat: 19 Mai 2025, 19:40
Președintele ales va avea ca primă sarcină politică formarea unui nou guvern.
În declarațiile făcute imediat după anunțarea rezultatelor, Nicușor Dan a precizat că va începe, de luni, negocierile informale cu partidele proeuropene, anume PSD, PNL, UDMR și USR.
Câștigătorul scrutinului prezidențial a subliniat că România are nevoie de un executiv cu susținere solidă și dispus să facă reforme.
Componența viitorului cabinet urmează să fie conturată în perioada următoare, în funcție de rezultatul negocierilor dintre partide.
"O majoritate politică nu se creează doar așa, la nivel de persoane. Trebuie să se creeze și în jurul unui program. Dacă un asemenea program, pe care îl va susține Nicușor Dan, va avea succes, atunci vom asista, probabil, la formarea unui guvern stabil, care se va confrunta cu o opoziție în esență din zona naționalistă și politica reintră în cadrele ei uzuale. Dar pot fi și alte variante, pot fi variante în care forțele politice, hai să le numim proeuropene, ezită să-și asume responsabilități și vom constata că situația se îndreaptă din nou spre stilul obișnuit românesc în care nu se vor putea face reforme de substanță. Pentru că așa, tăieri de cheltuieli, poți să faci, dar reforme de substanță, fără sprijin politic, nu se pot face", a explicat politologul Lucian Dîrdală pentru Radio România Iași.
Citește și: Social-democrații, în ședință pentru a stabili strategia post-alegeri