Popularitatea lui Zelenski crește la 57%, contrazicându-l pe Trump
Liderul de la Casa Albă a susținut că omologul său de la Kiev se bucură de un sprijin minim în rândul populației.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 19 Februarie 2025, 16:48 • Actualizat: 19 Februarie 2025, 17:04
În ciuda unor recente afirmații ale președintelui american, popularitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la 57% în februarie, potrivit Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS).
Donald Trump a susținut că omologul de la Kiev se bucură de un sprijin minim în rândul populației, notează Euronews.
Vorbind la Mar-a-Lago după ce delegația sa americană a încheiat primele discuții cu partea rusă, liderul de la Casa Albă a declarat că Ucraina trebuie să organizeze alegeri, deoarece liderul său ar avea o cotă de susținere foarte scăzută.
„Avem o situație în care nu au avut loc alegeri în Ucraina, avem lege marțială, iar liderul Ucrainei, îmi pare rău să spun, dar are o popularitate de doar 4%”, a afirmat Donald Trump.
„Aș spune că, știți, atunci când cineva vrea un loc la masă, oamenii din Ucraina nu ar trebui să spună, <<Știți, a trecut mult timp de când nu am avut alegeri>>? Nu este vorba despre Rusia, ci despre mine și despre multe alte țări”, a continuat el.
„Dacă cineva vrea să mă înlocuiască acum, acest lucru nu va fi posibil”, a declarat Volodimir Zelenski, comentând rezultatele sondajului publicate miercuri.
„Dezinformarea privind un sprijin de doar 4% vine din Rusia. Înțelegem acest lucru și avem dovezi că aceste cifre sunt discutate între SUA și Rusia”, a adăugat el.
„Din păcate, președintele Trump, cu tot respectul pentru el, ca lider al unei națiuni pe care o respectăm foarte mult… trăiește în acest spațiu al dezinformării”, a adăugat el.
Președintele și autoritățile Ucrainei, considerate legitime
Cel mai recent sondaj KIIS, care indică o susținere de 57% pentru Volodimir Zelenski, a fost realizat chiar înainte ca Trump să aibă prima convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin, convorbire care a deschis calea pentru discuțiile SUA-Rusia din Arabia Saudită.
Mai mult, sprijinul pentru Zelenski a crescut de la 52%, în decembrie 2024, la 57% la începutul lunii februarie.
Pentru comparație, cel mai recent sondaj CBS News/YouGov, realizat la începutul lunii februarie, a constatat că 53% dintre cetățenii americani aprobă activitatea lui Donald Trump în funcția de președinte.
Comentând cele mai recente cifre, directorul adjunct al KIIS a declarat că Volodimri Zelenski se bazează pe un nivel destul de ridicat de încredere în societate și, mai important, își păstrează legitimitatea.
„Dacă unii parteneri și aliați internaționali sunt îngrijorați de legitimitatea președintelui în contextul unor posibile negocieri de pace și consideră oportun să insiste asupra organizării alegerilor, atunci, din punctul de vedere al cetățenilor ucraineni, nu există nicio problemă în acest sens”, a completat Anton Hrușețki.
„Actualul președinte și autoritățile sunt pe deplin legitime pentru a purta negocieri complexe, iar alegerile ar trebui să aibă loc după încheierea războiului și după ce Ucraina va primi garanții de securitate fiabile”, a adăugat reprezentantul casei de sondare.
Alegerile prezidențiale din Ucraina erau programate pentru martie sau aprilie 2024, marcând finalul primului mandat de 5 ani al lui Volodimir Zelenski. Votul a fost însă amânat, deoarece constituția țării nu permite organizarea de alegeri sub lege marțială, care a fost declarată pe 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei.
Kremlinul a încercat, în repetate rânduri, să folosească această amânare pentru a-l prezenta pe Volodimir Zelenski drept „nelegitim”, o afirmație respinsă de Kiev ca fiind o distorsionare a constituției.
Vorbind la recenta Conferință de Securitate de la München, președintele ucrainean a declarat că este deschis să discute despre alegeri în Ucraina, dar că acest lucru nu este dorit de compatrioții săi, din cauza temerilor că ridicarea legii marțiale ar putea slăbi apărarea țării.
„Mă concentrez pe supraviețuirea țării noastre. Am făcut acest lucru pe tot parcursul mandatului meu”, a spus el.
„Sunt gata să vorbesc despre alegeri, dar ucrainenii nu își doresc deloc acest lucru, pentru că se tem că, altfel, vom pierde legea marțială, soldații noștri vor reveni acasă și Putin ne va ocupa întregul teritoriu. Asta se va întâmpla! Pentru că acum suntem mobilizați. Acum, suntem un singur organism și, astfel, suntem o singură țară”, a concluzionat liderul de la Kiev.
Citește și: SUA nu au inițiat discuții oficiale despre vreun candidat sau procesul electoral din România (MAE)