Prelungirea PNRR cu 18 luni, supusă votului în Parlamentul European
"Este o veste foarte bună pentru România fiindcă vine în sprijinul nostru pentru implementarea cu succes a PNRR-ului și atragerea fondurilor", susține eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 20 Mai 2025, 10:51 • Actualizat: 20 Mai 2025, 11:02
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European supun votului, marți, propunerea de prelungire a Mecanismului de Redresare și Reziliență, din care este finanțat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.
"Este o veste foarte bună pentru România fiindcă vine în sprijinul nostru pentru implementarea cu succes a PNRR-ului și atragerea fondurilor", scrie eurodeputatul Siegfried Mureșan într-un mesaj publicat pe Facebook.
"Concret, raportul nostru cere Comisiei Europene să vină cu o propunere privind prelungirea cu 18 luni a proiectelor mature din PNRR. Vorbim de acele proiecte deja începute, de care depind investiții și reforme importante pentru nivelul de trai al oamenilor și modernizarea României și care pot fi finalizate cu o prelungire adecvată, nu foarte mare.
În paralel, cerem statelor membre ca, în procesul de implementare a PNRR-urilor, să prioritizeze proiectele mature și să nu riște pierderea banilor prin începerea de reforme și investiții fără șanse reale de a fi duse la bun sfârșit.
În cazul în care vor rămâne, totuși, fonduri necheltuite din Mecanismul de Redresare și Reziliență, este important ca acești bani să nu fie pierduți fiindcă ei sunt obținuți în condiții foarte bune. În acest caz, cerem Comisiei Europene să găsească o soluție astfel încât aceste fonduri să fie redirecționate către prioritățile UE, precum întărirea economiei, apărarea, dar și coeziunea Europei, în special prin investiții în tehnologii digitale și verzi, în linie cu scopul inițial al Mecanismului de Redresare și Reziliență", adaugă europarlamentarul, citat de Radio România Internațional.
Planul Național de Redresare și Reziliență un document strategic elaborat de fiecare stat membru al Uniunii Europene pentru a accesa fonduri din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), parte a planului european NextGenerationEU, creat pentru a sprijini redresarea economică după pandemia de Covid.
PNRR are rolul de a finanța reforme și investiții care sprijină redresarea economică, accelerează tranziția verde și digitală și întăresc reziliența instituțională și economică a statului.
Prin PNRR, România poate beneficia de peste 29 miliarde de euro (fonduri nerambursabile și împrumuturi). Planul se axează pe următoarele 6 domenii-cheie:
- Tranziție verde (energie regenerabilă, eficiență energetică, mediu)
- Transformare digitală (digitalizarea administrației și serviciilor public)
- Reforme în educație
- Reforme în sănătate
- Reforme fiscale și de pensii
- Infrastructură (transport, locuințe, apă și canal, spitale, școli)
Pentru a accesa banii, România trebuie să îndeplinească o serie de „borne” și „ținte” (obiective clar definite și calendarizate), iar plata tranșelor de finanțare este condiționată de atingerea acestora.
Citește și: România va primi 1,3 miliarde de euro din cea de-a treia tranşă a PNRR