Premierul Marcel Ciolacu: Mutăm 30 de sisteme IT ale statului în cloud-ul guvernamental
Printre acestea sunt platforme precum Ghişeul.ro, prin care plătim taxe şi impozite online, cu cardul, sau Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 06 Februarie 2025, 15:17 • Actualizat: 06 Februarie 2025, 18:53
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că Executivul va aproba un proiect de digitalizare în valoare de 30 de milioane de euro, pentru transferul a zeci de sisteme IT ale statului în cloud-ul guvernamental.
„Lansăm şi un proiect major de digitalizare, de 180 milioane de euro, şi mutăm 30 de sisteme IT ale statului în cloud-ul guvernamental. Printre acestea sunt platforme precum Ghişeul.ro, prin care plătim taxe şi impozite online, cu cardul, sau Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP)”, a precizat , la începutul şedinţei de Guvern.
Procedurile vor începe în perioada următoare.
Proiectul cloud-ului guvernamental a fost promovat, în 2024, de ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării.
"Dacă vom digitaliza nişte procese birocratice excesive, care încurcă mai mult decât ajută, este evident că nu vom aduce un plus pentru oameni şi pentru administraţia din România. Care este logica de bază: să simplificăm, să schimbăm aceste lucruri, tocmai în ideea în care oamenii să poată să le folosească mai uşor. Vă dau un exemplu: ceea ce lucrăm şi ceea ce am profilat la administraţia publică, la aplicaţia unică a statului şi doresc foarte mult: un rol foarte important al specialistului IT-ist în experienţa utilizatorului, customer experience, pentru a face cât mai simplă interacţiunea, la fel ca şi cu o reţea de socializare, ca atunci când îţi creezi un cont pe o reţea de socializare, trebuie să pui nişte date, dar e simplu. Sunt milioane de români care au o astfel de aplicaţie şi asta îmi doresc şi cel puţin aplicaţiile pe care le vom face la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, vom pune accent masiv pe experienţa utilizatorului, pentru a-i da aceeaşi simplitate ca şi în cazul unei reţele de socializare", spune Bogdan Gruia Ivan pentru Radio România Actualități, întrebat despre etapele care trebuie parcurse pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual, descurajante pentru persoanele care nu au competenţe digitale.
Citește și: Memorandum de înțelegere între Guvernul României și Google, semnat la București