Președintele ANRE, despre avantajele României ca lider al producției de gaze naturale din UE: „Va beneficia de preţuri suportabile”
„O cantitate mare de gaze naturale produsă în România pune presiune pe preţ, deci consumatorul român, casnic sau non-casnic, agent economic, va beneficia de preţuri suportabile”, a spus președintele ANRE.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 28 Octombrie 2024, 11:01 • Actualizat: 28 Octombrie 2024, 11:01
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George-Sergiu Niculescu, a explicat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, luni, 28 octombrie, care sunt avantajele pe care le au consumatorii din țară după ce România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Conform președintelui ANRE, poziția de lider al producției comunitare de gaze naturale aduce prețuri suportabile pentru consumatorii români, casnici sau non-casnici.
„Printre beneficiile cele mai importante, evident că, dacă vorbim din perspectiva preţului, o cantitate mare de gaze naturale produsă în România pune presiune pe preţ, deci consumatorul român, casnic sau non-casnic, agent economic, va beneficia de preţuri suportabile, lucru care iarăşi dă şansa economiei româneşti să fie relansată, să avem practic o creştere a competitivităţii la nivel de regiune. ”, a spus președintele ANRE la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Alte beneficii ale României ca lider al producției de gaze naturale în UE
De asemenea, potrivit lui George-Sergiu Niculescu, faptul că România a depășit Țările de Joc și a devenit lider al producției de gaze naturale în Uniunea Europeană îi aduce țării posibilitatea ca politicile sale energetice să influențeze regiunea.
„Vocea ta este mult mai puternică în rândul decidenţilor de la Bruxelles şi atunci nevoile noastre, nevoile economiei româneşti, nevoile consumatorilor casnici din România pot fi mai bine satisfăcute de aceste politici prin poziţionarea resurselor României, în special a gazului natural despre care vorbim, ca un combustibil care să fie prezent, să fie accesibil şi să fie cât mai prezent la nivelul consumatorilor casnici.”, a spus invitatul la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
El a precizat că în prezent, sunt stocați 3.269.000.000 de metri cubi de gaze naturale în depozitele subterane ale României. Gradul de umplere este de 100%.
„Lucrul acesta nu doar că ne dă confortul siguranţei în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale pentru sezonul rece, deci ne-am îndeplinit obiectivele impuse, cum să vă spun eu, la termen şi în cele mai bune condiţii.”, a adăugat președintele ANRE.
„Pe lângă perspectiva de securitate a aprovizionării cu gaze naturale, acest gaz natural stocat în perioada verii se stochează la un preţ mai mic, pentru că vara, iată că preţul gazului scade şi atunci şi din perspectiva preţului ne dă siguranţa şi confortul că, peste iarnă, în plus faţă de importurile pe care normal că le facem în această perioadă din punct de vedere comercial, gazul stocat în depozite cred eu că va menţine preţul gazului natural per total la un nivel stabil.”, a mai spus el.
Citește și: Studiu. Sobele pe gaz din Europa, asociate cu 40.000 de decese premature pe an