Președintele APAIR, despre scumpirile din piața imobiliară: A construi în orașe a devenit din ce în ce mai dificil | VIDEO
Creșterea TVA, scumpirea materialelor de construcții si a manoperei au dus la scăderea stocurilor de locuințe pe piață.
Publicat: 24 Mai 2024, 09:40 • Actualizat: 24 Mai 2024, 09:52
Prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 9% de la un an la altul, în timp ce construcțiile noi s-au scumpit cu 10%, cam în același ritm cu cele vechi.
Creșterea TVA, scumpirea materialelor de construcții si a manoperei au dus la scăderea stocurilor de locuințe pe piață, relatează Radio România Actualități.
Cererea a fost mare, iar oferta de locuințe mică. Așa se explică creșterea prețurilor proprietăților de la începutul anului.
În momentul de față, există încă o criză de locuințe atât în București, cât și în orașele mari, explică Toma Filipovici, președintelele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
“A construi în orașele mari și chiar în orașele medii a devenit din ce în ce mai dificil, iar asta a dus, în mod direct, la o creștere a prețurilor. Cu siguranță, în București acest trend este mult accentuat pentru că este de departe cea mai interesantă piață pentru relocări profesionale, atât pentru studenți, cât și pentru companii. Sigur că aici cererea este mult mai mare decât oferta și astfel, vedem o reală bătaie pe unitățile care ies la vânzare, atât în proiecte noi care au devenit extrem de dificil de edificat, de recepționat și livrat și automat, acest aspect se răsfrânge și asupra pieței secundare”, spune Toma Filipovici, invitat la emisiunea Serviciul de noapte de la RRA.
În București și Ilfov, potrivit unor studii, încă de acum doi ani de zile, deficitul de locuințe este între 700.000 – 800.000 de unități, și același lucru se întâmplă și în orașe precum Constanța, Cluj, Iași și Timișoara.
Stocuri reduse de locuințe și implicit, creșterea interesului în zona imobiliară, încep să apară și în alte orașe precum Craiova, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Moldovenesc.
Momentul potrivit pentru o achiziție imobiliară
Borkerii imobiliari spun ca în acest moment este o perioadă bună pentru cumpărarea unei proprietatăți, pentru că se așteaptă noi scumpiri în viitorul apropiat.
“Apreciez că este una dintre cele mai bune perioade să achiziționezi acum și pot să vă dau ca exemplu faptul că creditarea încă este la cote reduse. În momentul în care creditarea se va mișca mult mai bine, atunci apetitul de cumpărare va crește.
Apoi, ceea ce se construiește astăzi, se construiește pe o piață a materialelor foarte scumpă, manopera la fel, avem tot mai puțini muncitori autohtoni, importăm muncitori, iar lucrurile acestea costă și se vor vedea în prețurile de peste șase luni, un an de zile și mai mult de un an de zile”, a subliniat Iulian Niculae, membru APAIR, coordonatorul programul de educație al asociației.
Rolul agentul imobiliar într-o tranzacție
Pe o piață imobiliară imprevizibilă, reducerea riscurilor și negocierea echilibrată dintre vânzător și cumpărător depind, în mare măsură, de agentul imobiliar. În România, membrii Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari lucrează în sistem de reprezentare exclusivă, adică încheie un contract cu vânzătorul sau cumpărătorul, după caz, iar apoi îi reprezintă exclusiv interesele acestuia.
Între sarcini se numără verificarea actelor, scoaterea proprietății la vânzare, promovarea ei și negocierea celui mai bun preț.
“Agentul imobiliar care reprezintă un singur interes într-o tranzacție, în cazul ăsta al cumpărătorului, salvează în primul rând foarte mult timp. Și, în ziua de azi, acel timp câștigat înseamnă, la rândul lui, bani. Acel agent poate fi un expert, negociator. Poate să fie în primul rând partea obiectivă, pentru că, după cum bine știm, o achiziție imobiliară este în foarte mare proporție emoțională și sunt convins că ascultătorii, cititorii, dacă se uită în trecut, atunci când și-au cumpărat o locuință, au ales cu inima sau cu sufletul sau la insistențele soției și nu au apelat atât de mult la partea de rațiune, la partea de matematică, de analiză, de verificare a documentelor, de trendul de care ține cont acea zonă. Iar pentru vânzători , tranzacțiile asistate de agenți, în care se respectă toți pașii reprezentării vânzătorului, ajung să atingă un preț de vânzare cu până la 10% mai mare decât o tranzacție a unui vânzător nereprezentat”, a punctat Toma Filipovici, președinte APAIR.
Citește și: Poșta Română are propriul portal imobiliar, cu peste 500 de proprietăți date spre închiriere