Sursa ta de încredere

Președintele Bolojan, după summitul de la Londra: Garanţiile de securitate care pot fi acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea SUA

"În continuarea parteneriatului transatlantic, se va lucra la un plan comun în aşa fel încât garanţiile de securitate să fie asigurate atât cu o implicare mare a ţărilor europene, dar şi bazându-se pe un sprijin pe care Statele Unite le-ar putea asigura", a punctat liderul de la Palatul Cotroceni.

Președintele Bolojan, după summitul de la Londra: Garanţiile de securitate care pot fi acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea SUA

Articol de Matei Pavel, Publicat: 02 Martie 2025, 20:42  • Actualizat: 02 Martie 2025, 21:14

Președintele interimar Ilie Bolojan a făcut o scurtă declarație, duminică, după summitul de la Londra dedicat securității europene.

"În această întâlnire, în afara schimburilor de opinii şi de puncte de vedere, s-au convenit câteva aspecte. În primul rând, până la încheierea focului, deci la realizarea unui armistiţiu, menţinerea sprijinului financiar şi militar pentru Ucraina. În al doilea rând, pregătirea ţărilor europene pentru ca aceştia să-şi asume o povară mai mare pentru pacea în Europa şi în acest sens se va avea în vedere creşterea bugetelor pentru apărare în perioada următoare", a spus liderul de la Palatul Cotroceni.

"S-a convenit că garanţiile de securitate care pot fi acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea Statelor Unite ale Americii. Aceste garanţii de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci practic sunt pentru tot flancul estic, de la Baltică până la Marea Neagră. În acest sens, în continuarea parteneriatului transatlantic, se va lucra la un plan comun în aşa fel încât garanţiile de securitate să fie asigurate atât cu o implicare mare a ţărilor europene, dar şi bazându-se pe un sprijin pe care Statele Unite le-ar putea asigura. De asemenea, pentru încheierea unui armistiţiu şi a unei încetări a focului cât mai repede, o reluare a dialogului între Ucraina şi Statele Unite ar contribui la închiderea cât mai rapidă a conflictului şi la încetarea focului. Ţările prezente au convenit ca, în etapa următoare, să aibă consultări şi până la sfârşitul săptămânii viitoare să fie adoptate decizii în acest sens", a adăugat Ilie Bolojan, citat de Rador Radio România.

Europa convine asupra unor pași pentru pacea în Ucraina, dar are nevoie de sprijinul SUA

Reuniți la Londra, duminică, lideri europeni, ai Canadei și Turciei au promis că vor continua sprijinul militar pentru Ucraina, la două zile după întâlnirea extem de tensionată dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel american Donald Trump la Casa Albă.

Premierul britanic, Keir Starmer, a declarat că participanții au convenit asupra unor măsuri pentru consolidarea eforturilor de apărare și asigurarea păcii în Ucraina și a stabilității pe întreg continentul, într-un summit organizat ca un gest de susținere pentru liderul de la Kiev.

Însă, el a subliniat că sprijinul și implicarea Statelor Unite sunt esențiale pentru ca acest plan să funcționeze, notează Euronews.

La doar două zile după confruntarea lui Zelenski cu Trump și întreruperea vizitei sale la Washington, liderul ucrainean a fost primit la Londra de liderii mondiali, care l-au îmbrățișat rând pe rând și i-au promis sprijin.

Liderii din Ucraina, Franța, Germania, Danemarca, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Spania, Canada, Finlanda, Suedia, Cehia și România, precum și ministrul de Externe al Turciei, au participat la summitul organizat la Lancaster House din centrul Londrei, sub deviza „Asigurându-ne viitorul”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și secretarul general al NATO, Mark Rutte, au fost, de asemenea, prezenți.

Vorbind la o conferință de presă după summit, Keir Starmer a anunțat că aliații occidentali ai Ucrainei vor continua să trimită ajutor militar pentru a atinge obiectivul unei păci durabile care trebuie să garanteze libertatea și suveranitatea Ucrainei.

El a reiterat, de asemenea, disponibilitatea Regatului Unit „de a trimite trupe la sol și avioane în aer” pentru a apăra Ucraina, dacă va fi necesar, evocând o „coaliție a celor dispuși” să facă același lucru.

Europa trebuie să ducă greul, dar trebuie să beneficieze de un sprijin puternic din partea Statelor Unite, a spus el.

Trump tensionează relațiile cu Ucraina

Summitul a avut loc la două zile după o întâlnire bilaterală dezastruoasă în Biroul Oval, unde președintele Trump și vicepreședintele JD Vance l-au mustrat pe Volodimir Zelenski pentru lipsă de recunoștință față de Statele Unite.

Cei doi l-au acuzat pe președintele ucrainean de lipsă de respect, după ce l-au îndemnat să găsească o soluție diplomatică cu Rusia. În consecință, nu au mai semnat acordul pentru exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei, pe care Kievul spera să-l folosească pentru a-l convinge pe Trump să sprijine mai ferm efortul de război.

Întâlnirea a șocat numeroși analiști politici, ilustrând clar reorientarea drastică a politicii externe americane în raport cu Rusia.

La ieșirea de la summit, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Europa trebuie să pună Ucraina într-o poziție de forță, consolidându-i reziliența economică, energetică și militară.

Șefa CE a subliniat „importanța” furnizării de garanții de securitate pentru Ucraina, astfel încât țara devastată de război să devină un „arici de oțel”, imposibil de cucerit de potențiali invadatori precum Rusia.

De asemenea, a vorbit despre necesitatea de a „reînarma urgent” Uniunea Europeană și de a lansa un „val” de investiții în apărare, adaptat noii realități geopolitice.

„Trebuie să ne mobilizăm cu adevărat” și „să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a avertizat von der Leyen, anunțând că va prezenta un „plan de apărare cuprinzător” liderilor UE la summitul de urgență din 6 martie de la Bruxelles.

Marea Britanie și Italia, punți între SUA și Europa

Înaintea summitului de la Lancaster House, premierul britanic s-a întâlnit la Downing Street cu șefa guvernului italian, unul dintre liderii europeni cu cele mai bune relații cu Donald Trump.

Keir Starmer și Giorgia Meloni și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, convenind că „Marea Britanie și Italia vor rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar”, potrivit comunicatului oficial.

După întâlnire, Meloni a declarat că Italia și Regatul Unit pot „construi punți” între Europa și Statele Unite pentru a repara ruptura agravată de întâlnirea tensionată dintre Trump și Zelenski.

„Cred că este foarte, foarte important să evităm riscul unei scindări a Occidentului. Iar în acest sens, Marea Britanie și Italia pot juca un rol esențial”, a mai spus Meloni, subliniind importanța unității.

„Am propus o întâlnire între liderii americani și europeni, pentru că, dacă ne divizăm, vom fi cu toții mai slabi. Gândim amândoi în afara tiparelor și sunt sigură că putem face și mai mult în domenii precum securitatea, apărarea, energia și combaterea imigrației ilegale și a traficului de persoane”, a adăugat premierul italian.

Susținere din partea statelor baltice

Duminică dimineață, Keir Starmer a discutat prin videoconferință cu președintele Estoniei, Alar Karis, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, și prim-ministrul Letoniei, Evika Siliņa.

Liderul britanic a subliniat că obiectivul său este asigurarea unei păci durabile în Ucraina, care să garanteze suveranitatea acestor țări, sprijinită de garanții de securitate puternice.

Evika Siliņa a accentuat că este „crucial” ca cele trei state baltice să fie „implicate” în procesul diplomatic și a spus că a „primit confirmarea” că articolul 5 al NATO privind apărarea colectivă „rămâne ferm în vigoare, inclusiv din partea SUA”.

Potrivit Euronews, se pare că această „confirmare” a venit mai degrabă de la Keir Starmer, care s-a întâlnit recent cu Donald Trump, decât direct de la administrația americană.

Președintele Lituaniei a cerut SUA și Ucrainei „să revină la masa negocierilor, împreună cu europenii” și a susținut ideea unei forțe europene de menținere a păcii ca „posibil element al garanțiilor de securitate pentru Ucraina”.

„Nu trebuie să ne cruțăm eforturile pentru a menține o legătură transatlantică puternică”, a declarat Gitanas Nausėda.

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional
Actualitate 22 Aprilie 2025, 10:52

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional

„Programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat de doar 5%, cât şi prin...

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional
Ilie Bolojan, de Ziua Pământului: Trebuie să pregătim planuri eficiente pentru folosirea chibzuită a resurselor naturale
Actualitate 22 Aprilie 2025, 10:46

Ilie Bolojan, de Ziua Pământului: Trebuie să pregătim planuri eficiente pentru folosirea chibzuită a resurselor naturale

„România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, a menționat Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan, de Ziua Pământului: Trebuie să pregătim planuri eficiente pentru folosirea chibzuită a resurselor naturale
Cod galben de furtuni, averse şi descărcări electrice, emis pentru 25 de judeţe
Actualitate 22 Aprilie 2025, 10:42

Cod galben de furtuni, averse şi descărcări electrice, emis pentru 25 de judeţe

Până la ora 23:00, în zonele montane şi submontane, în nordul Olteniei şi al Munteniei, în sudul şi estul Transilvaniei şi în...

Cod galben de furtuni, averse şi descărcări electrice, emis pentru 25 de judeţe
SUA: Geanta secretarului Securităţii Interne a fost furată într-un restaurant, în duminica de Paște
Actualitate 22 Aprilie 2025, 10:12

SUA: Geanta secretarului Securităţii Interne a fost furată într-un restaurant, în duminica de Paște

În geantă erau 3.000 de dolari numerar, documente de identificare, cheile casei şi un badge de acces la Departamentul...

SUA: Geanta secretarului Securităţii Interne a fost furată într-un restaurant, în duminica de Paște
Apartamentele papale, sigilate după decesul Papei Francisc
Actualitate 22 Aprilie 2025, 09:36

Apartamentele papale, sigilate după decesul Papei Francisc

La sigilare a participat, printre alții, cardinalul american Kevin Joseph Farrell, camerlengo care va conduce administraţia...

Apartamentele papale, sigilate după decesul Papei Francisc
SUA: Autorul unui atac armat rasist, condamnat pe viață
Actualitate 22 Aprilie 2025, 08:14

SUA: Autorul unui atac armat rasist, condamnat pe viață

Patrick Crusius a ucis 22 de persoane și a rănit alte 23 într-un supermarket în urmă cu aproape 6 ani.

SUA: Autorul unui atac armat rasist, condamnat pe viață
Serie de cutremure slabe, în zona seismică Vrancea
Actualitate 22 Aprilie 2025, 08:08

Serie de cutremure slabe, în zona seismică Vrancea

Seismele au avut magnitudini între 2,8 și 3,9.

Serie de cutremure slabe, în zona seismică Vrancea
În timp ce lumea îl plânge, cardinalii pregătesc funeraliile Papei Francisc
Actualitate 22 Aprilie 2025, 07:49

În timp ce lumea îl plânge, cardinalii pregătesc funeraliile Papei Francisc

Lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume, Francisc a murit luni, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident...

În timp ce lumea îl plânge, cardinalii pregătesc funeraliile Papei Francisc