Președintele interimar Bolojan cere instituțiilor să asigure "alegeri corecte, iar oamenii să poată vota în cunoştinţă de cauză"
"Trebuie să înţelegem că preşedintele României nu este un factotum care are toate instituţiile statului în subordine. Cea mai mare parte a acestor instituţii care reglementează partea de alegeri sunt sau într-o subordine sau coordonare parlamentară", spune liderul de la Cotroceni.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 10 Martie 2025, 21:43 • Actualizat: 10 Martie 2025, 22:52
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, luni seară, că așteaptă de la instituțiile statului eventuale elemente suplimentare care au dus la decizia anulării alegerilor prezidențiale din 2024.
Curtea Constituțională a luat hotărârea cu două zile înainte de organizarea turului secund, în baza unor documente desecretizate ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care era invocată implicarea externă în procesul electoral. Câștigător al primului tur, Călin Georgescu a fost acuzat de încălcarea a legii finanțării campaniei electorale.
Potrivit liderului de la Palatul Cotroceni, un răspuns la solicitarea sa ar putea veni "în cursul săptămânii viitoare".
"În condiţiile în care vor fi elemente suplimentare care pot fi făcute publice, nu văd de ce nu am putea face această chestiune. Dar chestiunea legată de anularea [alegerilor - n. red] de anul trecut este o chestiune care a fost tranşată.
Sigur că a fost o decizie pe care nu şi-a dorit-o nimeni, într-o situaţie excepţională, care în mod cert a născut tot felul de discuţii, tot felul de scenarii, de supoziţii, dar odată luată această decizie, s-a convenit deci reluarea integrală a procesului electoral şi vedem lucrurile în derulare, iar în 4 mai şi după două săptămâni, după data de 4, românii vor putea să îşi aleagă preşedintele pe care îl vor dori", a spus Ilie Bolojan într-un interviu pentru Digi 24.
Președintele interimar a fost întrebat dacă are certitudinea că alegerile din mai nu vor fi influenţate.
"Eu am încercat, în această perioadă, să fac tot ceea ce a ţinut de mine pentru a atrage atenţia instituţiilor să-şi evalueze fiecare responsabilitatea pe care o aveau, să vadă ce nu a funcţionat acum câteva luni de zile şi lucrurile care nu au funcţionat să fie îndreptate în aşa fel încât întregul proces electoral să se desfăşoară în condiţii normale. Şi fac, şi pe această cale, un apel către toate instituţiile şi către toţi cetăţenii să se comporte responsabil, în aşa fel încât să avem alegeri libere, alegeri corecte, iar oamenii să poată vota în cunoştinţă de cauză. Nu am altceva ce să fac!
Trebuie să înţelegem că preşedintele României nu este un factotum care are toate instituţiile statului în subordine. Cea mai mare parte a acestor instituţii care reglementează partea de alegeri sunt sau într-o subordine sau coordonare parlamentară, cum este, de exemplu, Autoritatea Electorală Permanentă sau ANCOM, sau poate să fie pe partea de organizare efectivă, cum este Ministerul de Interne, la Guvern. Deci, aici e vorba de colaborarea dintre instituţii, în aşa fel încât să avem un proces electoral corect", a punctat Ilie Bolojan.
Președintele interimar a fost chestionat despre scenariul unei candidaturi la prezidențiale
"Înainte de a ajunge preşedinte interimar, în urma demisiei preşedintelui Iohannis, eram preşedintele PNL şi în această calitate am semnat un protocol de coaliţie prin care stabileam un candidat comun al partidelor care formează majoritatea parlamentară. Această decizie de a stabili un candidat comun şi de a evita certurile din coaliţie cred că a fost un lucru bun, pentru că am văzut ce s-a întâmplat anii trecuţi. Gândiţi-vă că acum, cu această, să spunem, posibilitate care s-a creat, să ai o anumită vizibilitate, intrai din nou într-o competiţie politică. Gândiţi-vă ce ar fi însemnat în ceea ce priveşte stabilitatea ţării noastre, pentru că există riscuri că această coaliţie să nu mai funcţioneze şi dacă România nu are nevoie de ceva, nu are nevoie de o instabilitate guvernamentală.
Şi dacă România nu are nevoie de ceva, nu are nevoie de o instabilitate guvernamentală, pentru că asta ne va duce într-o zonă de risc bugetar şi economic datorită deficitelor mari pe care le avem. Şi una din condiţiile de bază pentru a evita complicaţiile bugetare este să ai o guvernare stabilă - asta, gândiţi-vă, s-ar fi întâmplat. O altă chestiune foarte importantă, ştiţi, România nu este un stat în care preşedintele ţării noastre să aibă competenţele pe care le are, de exemplu, preşedintele Franţei sau preşedintele Statelor Unite, care sunt nişte guvernări de tip prezidenţial, unde forţa preşedintelui este foarte mare. Cei care au gândit Constituţia României în anii '90, dorind să evite concentrarea puterii într-o singură mână, au gândit o Constituţie în care, foarte plastic, maşina ţării noastre are două volane: unul este la preşedinte, celălalt este la premier, deci care are o majoritate parlamentară. Dacă nu există o colaborare între cei care ocupă aceste lucruri, în afară de conflictele pe care le-am avut de foarte multe ori, uneori motivate sau nu, lucruri care înseamnă reprezentare a ţării noastre, profitarea de oportunităţile care apar pentru ţara noastră se irosesc datorită lipsei de colaborare", a explicat Ilie Bolojan, care și-a reafirmat susținerea pentru Crin Antonescu, a cărui candidatură este sprijinită de coaliția PSD-PNL-UDMR.