Președintele interimar Bolojan: România are nevoie de o guvernare stabilă nu doar până la alegeri, ci şi după alegeri
"O guvernare stabilă şi o stabilitate politică sunt o condiţie pentru ca ţara noastră să rămână într-o situaţie de stabilitate bugetară şi economică", este de părere liderul de la Cotroceni.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 20 Martie 2025, 22:58 • Actualizat: 20 Martie 2025, 23:09
Preşedintele interimar Ilie Bolojan consideră că România are nevoie de o guvernare stabilă nu doar până la alegerile prezidențiale din luna mai, ci şi după această etapă.
"O guvernare stabilă şi o stabilitate politică sunt o condiţie pentru ca ţara noastră să rămână într-o situaţie de stabilitate bugetară şi economică, ceea ce înseamnă că există condiţii pentru absorbţia de fonduri europene, pentru a face reformele şi pentru a asigura posibilităţi de creştere în viitor", a spus liderul de la Palatul Cotroceni într-o conferinţă de presă, joi seară, după ce a participat la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Dacă stabilitatea politică nu va fi respectată, a subliniat Ilie Bolojan, acest lucru va contribui la retrogradarea ţării şi va genera "mari complicaţii economice, în primul rând pentru oamenii simpli, care trebuie să se gândească la plata ratelor, la creditele pe care le au în bancă şi la cheltuielile de zi cu zi".
Lupta cu birocrația
Potrivit președintelui interimar, atât la nivel european, cât și național se vor căuta măsuri concrete pentru simplificarea proceselor de achiziții publice, cu un accent special pe domeniul apărării.
Inițiativa face parte dintr-un efort de reducere a birocrației și de stimulare a competitivității economice în Uniunea Europeană, a mai spus Ilie Bolojan.
"NATO rămâne fundamentul apărării colective. Statele membre vor putea să deruleze achiziții de apărare în comun.
Se vor simplifica achizițiile în general, cu specific pe cele legate de apărare, în așa fel încât procedurile să nu mai fie atât de birocratice", a explicat președintele.
La reuniune, s-a mai decis amânarea cu doi ani a taxelor pentru industria auto legate de standardele de emisii CO2, care urmau să fie introduse la sfârșitul acestui an