Președintele interimar Bolojan: Securitatea Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei
"Trebuie să fim uniţi pentru a lupta pentru valorile noastre, libertate şi pace", consideră liderul de la Cotroceni.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 28 Februarie 2025, 22:54 • Actualizat: 01 Martie 2025, 00:29
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a reacționat, vineri seară, în contextul escaladării tensiunilor dintre administrațiile de la Washington și Kiev.
Întâlnirea dintre președintele american, Donald Trump, și liderul ucrainean, Volodimir Zelenki, s-a încheiat abrupt după ce discuțiile dintre cei doi au degenerat în fața jurnaliștilor acreditați la Casa Albă.
”Securitatea Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei. Trebuie să fim uniţi pentru a lupta pentru valorile noastre, libertate şi pace”, a transmis Ilie Bolojan, vineri seară, într-o postare pe Facebook.
Cancelariile europene, solidare cu Ucraina
Într-o declarație comună publicată pe rețelele sociale, președinții Comisiei Europene și Consiliului European i-au transmis lui Volodimir Zelenski: „Nu ești niciodată singur”.
„Fii puternic, fii curajos, fii neînfricat”, au scris Ursula von der Leyen și Antonio Costa: „Vom continua să lucrăm cu tine pentru o pace justă și durabilă.”
Mesajul a fost preluat de șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. "Demnitatea voastră onorează curajul poporului ucrainean", a adăugat aceasta.
Președintele francez a amintit că Rusia este cea care a invadat Ucraina.
„Există un agresor, care este Rusia. Există un popor agresat, care este cel al Ucrainei”, le-a spus Emmanuel Macron jurnaliștilor, adăugând: „Am avut dreptate să ajutăm Ucraina și să sancționăm Rusia acum trei ani și să continuăm să facem acest lucru.”
Ulterior, Palatul Elysee a anunțat că liderul de la Paris a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski după plecarea abruptă a acestuia de la Casa Albă, unde a avut o dispută tensionată cu Donald Trump.
Liderul de la Kiev călătorise la Washtington pentru a semna acordul cu președintele SUA pe tema exploatării zăcămintelor de minereuri rare din Ucraina, insistând ca înțelegerea să menționeze și garanții de securitate în fața Rusiei invadatoare.
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, și-a exprimat sprijinul pentru Zelensky într-o postare pe X.
„Nu trebuie niciodată să confundăm agresorul și victima în acest război teribil”, a spus Merz. Cancelarul în exercițiu, Olaf Scholz, și-a reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina, la fel ca și ministrul de externe Annalena Baerbock, care a adăugat că „lupta Kievului pentru pace și securitate este și a noastră.”
Ministrul german de Externe a transmis că Berlinul „împreună cu aliații noștri europeni este unit alături de Ucraina – și împotriva agresiunii ruse.”
„Ucraina poate conta pe sprijinul neclintit al Germaniei, Europei și dincolo de acestea. Apărarea democrației și căutarea păcii și securității de către ei sunt și ale noastre,” a adăugat Annalena Baerbock.
Șefa diplomației Uniunii Europene a transmis, vineri seară, că Bruxelles-ul va „intensifica” sprijinul pentru ucraineni, „pentru ca aceștia să poată continua să lupte împotriva agresorului.”
"Ucraina este Europa. Suntem alături de Ucraina", a scris Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe pe platforma X.
Astăzi a devenit clar că lumea liberă are nevoie de un nou lider. Depinde de noi, europenii, să acceptăm această provocare,” a adăugat Kaja Kallas.
Ukraine is Europe!
— Kaja Kallas (@kajakallas) February 28, 2025
We stand by Ukraine.
We will step up our support to Ukraine so that they can continue to fight back the agressor.
Today, it became clear that the free world needs a new leader. It’s up to us, Europeans, to take this challenge.
Tot vineri, premierul spaniol a transmis un mesaj de solidaritate.
“Ucraina, Spania este cu tine!”, a scris Pedro Sanchez pe X.
Ucrania, España está contigo.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) February 28, 2025
Ukraine, Spain stands with you.
Україно, Іспанія з тобою. 🇺🇦 🇪🇸
"Nu sunteţi singuri", a dat asigurări premierul polonez, Donald Tusk, într-un mesaj către ucraineni.
Notă discordantă a făcut premierul Ungariei. Viktor Orban, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Donald Trump și ai președintelui rus Vladimir Putin, i-a mulțumit lui președintelui SUA pentru că a luptat „curajos pentru pace”.
„Oamenii puternici fac pace, oamenii slabi se războiesc”, a scris liderul de la Budapesta pe X.
Zelenski mulțumește Americii
Președintele ucrainean a reacționat după plecarea grăbită de la Casa Albă.
Thank you America, thank you for your support, thank you for this visit. Thank you @POTUS, Congress, and the American people.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 28, 2025
Ukraine needs just and lasting peace, and we are working exactly for that.
"Mulțumesc, America, mulțumesc pentru sprijinul vostru, mulțumesc pentru această vizită. Mulțumesc, @POTUS [preedintelui SUA - n. red], Congresului și poporului american. Ucraina are nevoie de o pace justă și durabilă, iar noi lucrăm exact pentru acest lucru", a notat Volodimir Zelenski pe X.
„Pacea fără garanții nu este posibilă”, a transmis premierul ucrainean după schimbul tensionat dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski de la Casa Albă.
„Președintele Zelenski are dreptate”, a susținut Denîs Șmîhal pe X. „O încetare a focului fără garanții este calea spre ocuparea rusă a întregului continent european”, a adăugat șeful executivului de la Kiev.
President @ZelenskyyUa is right. Peace without guarantees is not possible. Cease-fire without guarantees is the way to russian occupation of the all European continent.#підтримуюПрезидента
— Denys Shmyhal (@Denys_Shmyhal) February 28, 2025
Începută într-un ton optimist, întrevederea dintre cei doi lideri a escaladat într-un dialog tensionat în fața jurnaliștilor acreditați la Casa Albă.
Președintele Ucrainei "nu este pregătit pentru pace dacă America este implicată”, a declarat președintele SUA într-o postare pe Truth Social, vineri, după o întâlnire tensionată avută în Biroul Oval.
„Am avut astăzi o întâlnire foarte semnificativă la Casa Albă. S-au aflat multe lucruri care nu ar fi putut fi înțelese fără o conversație sub o asemenea presiune și intensitate. Este uimitor ce iese la iveală prin emoție, iar eu am concluzionat că președintele Zelenski nu este pregătit pentru pace dacă America este implicată, deoarece el consideră că implicarea noastră îi oferă un mare avantaj în negocieri. Eu nu vreau avantaj, vreau PACE. A fost lipsit de respect Statele Unite ale Americii în prețuitul său Birou Oval. Poate reveni atunci când va fi pregătit pentru pace”, a scris Donald Trump.
Cei doi nu au mai semnat acordul pentru exploatarea rezervelor de minereuri rare, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Reuters.
Parafarea înțelegerii nu va avea loc până când Ucraina nu va fi pregătită pentru o conversație constructivă, a precizat un oficial american de rang înalt. Potrivit acestuia, depinde de partea ucraineană dacă conferința de presă comună, care a fost anulată, ar putea fi reprogramată cât timp Volodimir Zelenski se află în SUA.
Anterior, cei doi au avut un schimb tensionat de replici.
„Vă jucați cu viața a milioane de oameni. Vă jucați cu Al Treilea Război Mondial (...) și ceea ce faceți este extrem de lipsit de respect față de această țară”, a izbucnit foarte furios liderul american, afirmând că va fi „foarte dificil” să negocieze cu omologul său ucrainean și somându-l să fie „recunoscător” față de Statele Unite.
Vicepreședintele american JD Vance a intervenit, la rândul său, acuzându-l pe Volodimir Zelenski că dă dovadă de „lipsă de respect” față de americani, chiar în timpul unei întâlnirii desfășurate în Biroul Oval al Casei Albe, totul petrecându-se sub ochii camerelor de filmat, notează AFP.
La scurt timp, liderul de la Kiev a părăsit Casa Albă.
Anterior, președintele american l-a avertizat pe cel ucrainean că va trebui să facă „compromisuri” cu Rusia, în timp ce liderul de la Kiev a insistat că nu va face niciun compromis cu „criminalul” Vladimir Putin.
„Nu există acord fără compromis. Prin urmare, este sigur că va trebui să facă niște concesii, dar sper că nu vor fi la fel de importante pe cât cred unii”, a declarat Donald Trump în fața jurnaliștilor acreditați.
Președintele ucrainean a reiterat că Ucraina „nu va face compromisuri cu un criminal pe teritoriul nostru”, referindu-se la liderul rus. „Cred că președintele Trump este de partea noastră”, a adăugat el.
Întâlnirea începuse, totuși, într-o notă mai optimistă.
Donald Trump a declarat că un armistițiu între Ucraina și Rusia este „rezonabil de aproape” și a salutat un „acord foarte echitabil” privind resursele minerale ale Ucrainei.
Cei doi lideri urmează să semneze un acord-cadru privind exploatarea zăcămintelor de minereuri strategice din Ucraina și să discute despre posibile garanții de securitate pentru Kiev, odată ce războiul cu Rusia se va încheia.
În acest sens, Zelenski - care l-a invitat pe Trump să viziteze Ucraina pentru a vedea situația cu ochii săi - a subliniat că este „crucial” ca Washingtonul să garanteze securitatea unei viitoare forțe de menținere a păcii.
„Este crucial. Acesta este subiectul despre care trebuie să discutăm, este foarte important”, a spus el, avertizând că, dacă Rusia nu va fi oprită, următoarele ținte vor fi țările baltice.
Donald Trump a rămas, însă, evaziv în ceea ce privește aceste garanții de securitate.