Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Președintele Iohannis: Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile

Într-un mesaj publicat online, liderul de la Cotroceni a făcut apel la evitarea unei escaladări a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Președintele Iohannis: Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile
Foto: Facebook | Klaus Iohannis

Publicat: 14 Aprilie 2024, 09:39  • Actualizat: 14 Aprilie 2024, 14:53

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat, duminică, la atacul cu rachete și drone lansat de Iran asupra Israelului.

Într-un mesaj publicat online, liderul de la Cotroceni a făcut apel la evitarea unei escaladări a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

''România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escaladări regionale ulterioare'', a notat şeful statului pe platforma X/Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe a reamintit, vineri, recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita orice călătorie în Statul Israel, Palestina, Republica Libaneză şi Republica Islamică Iran, în contextul evoluţiilor de securitate din regiune.

Totodată, MAE le-a recomandat cetăţenilor români care se află pe teritoriile statelor amintite să manifeste precauţie, să se informeze din surse oficiale şi să respecte cu stricteţe recomandările sau instrucţiunile autorităţilor locale, relateaza Agerpres.

În cazul în care se confruntă cu situaţii de urgenţă, cetăţenii români au la dispoziţie următoarele numere de telefon:

  • Statul Israel +972 54 564 3279 (Ambasada României la Tel Aviv) sau +972 543 998 038 (Consulatul General al României la Haifa)
  • Palestina +970 59 201 3761
  • Republica Libaneză +961 76 775 503
  • Republica Islamică Iran +98 21 7764 7570

Israelul și aliații săi susțin că au interceptat majoritatea covârșitoare a celor aproape 300 de drone și rachete lansate de Iran sâmbătă seara.

Cu toate acestea, unele ținte de pe teritoriul statului evreu au fost atinse, inclusiv o bază militară din sudul țării, iar o persoană a fost rănită grav, relatează BBC.

Victima este o fetiță în vârstă de 10 ani.

Explozii puternice au fost auzite inclusiv la Ierusalim, unde sistemele de apărare antiaeriană au acționat deasupra orașului.

Sirenele de avertizare au răsunat în întreaga țară.

Este pentru prima dată în istorie când Iranul atacă Israelul de pe propriu său teritoriu.

Potrivit forțelor armate ale statului evreu (IDF) unele atacuri au fost lansate din Yemen și Irak.

"Alături de Statele Unite și alți parteneri, am reușit să apărăm teritoriul statului Israel. S-au înregistrat foarte puține pagubă, iar acesta este rezultatul operațiunilor impresionante ale IDF (...) Trebuie să rămânem vigilenți, trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu", a declarat Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării.

Contestat pe plan intern pentru modul în care gestionează războiul împotriva Hamas și criza ostaticilor aflați încă în mâinile islamiștilor, premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a transmis compatrioților că țara “va câștiga”.

Cabinetul de război al Israelului s-a reunit peste noapte, un oficial afirmând că va exista o “răspuns semnificativ”.

Sprijin occidental pentru Israel

Președintele american i-a asigurat pe israelieni că sprijinul oferit este “solid”

Joe Biden a adăugat că SUA au contribuit la neutralizarea celor mai multe dintre dronele și rachetele care se îndreptau spre Israel.

Liderul de la Casa Albă va discuta, duminică, cu liderii G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul neruşinat al Iranului”, anunță CNN.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului sraelian, ministrul Yoav Gallant, să informeze Statele Unite înainte de orice posibil răspuns la atacul Iranului, potrivit unei surse CNN.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a condamnat acest atac "fără sens" și a anunțat că au fost trimise în regiune avioane suplimentare RAF.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, relatează agenția France Presse.

Iranul avertizase că va răzbuna uciderea mai multe comandanți militari într-un atac asupra consulatului său de la Damasc, pe care Israelul nu l-a recunoscut oficial.

"Suntem într-o stare de alertă. Tot sistemul nostru de apărare (...) Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu. Ştiţi foarte bine că Iranul are şi arme balistice, nu doar drone. Au capacitatea să tragă înspre noi din Yemen, din Liban. Am văzut deja sute de rachete, mii de rachete trase spre Israel.

Iranul ne atacă în acest moment masiv de pe propriul teritoriu. Premierul [Benjamin] Netanyahu a spus, în această seară, că vom intercepta orice dronă. Avem cel mai bun sistem de apărare din lume", a spus ambasadorul Israelului la București într-o intervenție la Antena 3 CNN.

"Cea mai semnificativă ameninţare vine dinspre Liban"

"Într-adevăr, nu am avut un asemenea nivel al atacului. Este adevărat, totuşi, că un astfel de atac la un asemenea nivel ar putea bloca Iron Dome-ul (scutul de apărare - n. red). Avem şi apărarea aeriană şi alte variante de apărare pentru atacuri medii şi mari. Aşa cum ştiţi, a fost o rachetă balistică care a fost trasă din Yemen şi care a fost neutralizată. Nu ştim dacă vor reuşi să penetreze. Nu este un nivel de 100% de blocare (...) Am neutralizat posibilitatea ca Hamas să ne atace. Cea mai semnificativă ameninţare vine dinspre Liban, sunt sute de mii de rachete care pot fi trase. Houthi, de pe teritoriul libanez, sunt mult mai aproape. Distanţa dintre Liban şi Israel este mult mai mică", a adăugat Reuven Azar, citat de Rador Radio România.

"Oricine ne atacă, vom ataca înapoi!", a replicat Reuven Azar, întrebat cum va răspunde Israelul la atacul dinspre Iran.

Corpul Gărzii Revoluționare a Iranului a anunțat, sâmbătă seara, lansarea a zeci de drone și rachete împotriva „unor ținte specifice din Israel".

"Ca răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist, în special atacul împotriva secţiei consulare a ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc şi martiriul unui grup de comandanţi şi consilieri militari ai ţării noastre în Siria, armata aerului a Forţei aerospaţiale a Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice a lansat zeci de rachete şi drone către ţinte specifice din interiorul teritoriilor ocupate", a transmis televiziunea iraniană de stat.

Israelul și-a închis temporar spațiul aerian

Israelul a confirmat, sâmbătă seară, că o salvă de drone fără pilot a fost lansată de către Iran, dar sistemele de apărare sunt pregătite pentru a le doborî sau pentru a anunța locuitorii din zonele amenințate să se adăpostească.

Durata de zbor a dronelor poate fi de câteva ore, a spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-o declarație televizată.

"În conformitate cu instrucţiunile de securitate, începând de la 00:30 spaţiul aerian al statului Israel va fi închis pentru zboruri internaţionale şi naţionale", a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Spațiul aerian a fost redeschis duminică dimineață.

Iranul vrea răzbunare

Teheranul a promis să răzbune uciderea mai multor comandanți militari de-ai săi, la Damasc, într-un raid atribuit aviației israeliene. Vizată a fost, la 1 aprilie, clădirea ambasadei iraniene din capitala Siriei.

În semn de susţinere a regimului, mii de iranieni au ieşit duminică dimineaţă pe străzile din capitala iraniană.

Atacurile asupra unor ținte din Siria s-au înmulțit în ultimele luni, pe fondul asediului asupra Fâșiei Gaza.

Pericolul actual este ca ostilitățile din enclava palestiniană să escaladeze într-un război regional total, ceea ce majoritatea guvernelor din regiune au încercat să evite.

Săptămânile de discuții purtate cu medierea Egiptului și Qatarului nu au reușit să aducă un acord de încetare a focului, iar presiunea internațională crește.

Guvernul statului evreu a negat că ar împiedica distribuția acestora și a acuzat agențiile ONU de pe teren că nu reușesc să distribuie hrana și medicamentele la cei care au nevoie de ele.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, provocând moartea a 1.200 de persoane, potrivit unui bilanţ israelian.

De atunci, operaţiunile Israelului în Fâşia Gaza, guvernată de Hamas, au provocat moartea a peste 33.000 de persoane, potrivit ministerului palestinian al sănătăţii, au dus la strămutarea aproape a întregii populaţii palestiniene de 2,3 milioane de locuitori din Gaza, au provocat o criză umanitară şi au dus la acuzaţii de genocid pe care Israelul le neagă.

Reuters amintește că grupările susţinute de Iran şi-au declarat sprijinul pentru palestinieni, lansând atacuri din Liban, Yemen şi Irak. Până acum, Teheranul a evitat o confruntare directă cu Israelul sau cu SUA, declarând în acelaşi timp sprijin pentru aliaţii săi.

Citește și: Israelul amenință că va lovi direct Iranul în cazul unui atac de pe teritoriul său

Personalul contractual şi funcţionarii publici din Parlament cer măriri de salarii duble decât cele propuse de Guvern
Actualitate 22 Mai 2024, 17:45

Personalul contractual şi funcţionarii publici din Parlament cer măriri de salarii duble decât cele propuse de Guvern

„În numele salariaţilor din Parlamentul României, ne exprimăm dezacordul faţă de propunerea Executivului.”

Personalul contractual şi funcţionarii publici din Parlament cer măriri de salarii duble decât cele propuse de Guvern
Ce este portofelul digital european de identitate și avantajele folosirii acestuia
Actualitate 22 Mai 2024, 16:14

Ce este portofelul digital european de identitate și avantajele folosirii acestuia

Măsurile vor face posibilă emiterea portofelului european digital.

Ce este portofelul digital european de identitate și avantajele folosirii acestuia
Elisabeta Lipă, după suspendarea ciclistului Vlad Dascălu: Astea sunt regulile şi ele trebuie respectate
Actualitate 22 Mai 2024, 15:17

Elisabeta Lipă, după suspendarea ciclistului Vlad Dascălu: Astea sunt regulile şi ele trebuie respectate

Rutierul român a "driblat" trei controale la care trebuia să fie supus de inspectorii de specialitate.

Elisabeta Lipă, după suspendarea ciclistului Vlad Dascălu: Astea sunt regulile şi ele trebuie respectate
Un aisberg mai mare decât Bucureștiul s-a desprins din banchiză, în Antarctica
Actualitate 22 Mai 2024, 15:11

Un aisberg mai mare decât Bucureștiul s-a desprins din banchiză, în Antarctica

Aisbergul măsoară 380 de kilometri pătraţi.

Un aisberg mai mare decât Bucureștiul s-a desprins din banchiză, în Antarctica
Klaus Iohannis, despre cedarea Sistemului Patriot către Ucraina: Trebuie România să primească altceva
Actualitate 22 Mai 2024, 14:39

Klaus Iohannis, despre cedarea Sistemului Patriot către Ucraina: Trebuie România să primească altceva

CSAT va fi convocat după ce va exista o discuție cu specialiștii în armată.

Klaus Iohannis, despre cedarea Sistemului Patriot către Ucraina: Trebuie România să primească altceva
Recunoașterea statului Palestina de trei ţări europene, salutată de Hamas. Israelul retrage doi ambasadori
Actualitate 22 Mai 2024, 14:29

Recunoașterea statului Palestina de trei ţări europene, salutată de Hamas. Israelul retrage doi ambasadori

Ministrul israelian de Externe a anunțat că a dat instrucțiuni pentru rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului în...

Recunoașterea statului Palestina de trei ţări europene, salutată de Hamas. Israelul retrage doi ambasadori
Ceremonie funerară pentru defunctul președinte Raisi, la Teheran
Actualitate 22 Mai 2024, 14:27

Ceremonie funerară pentru defunctul președinte Raisi, la Teheran

Ayatollahul Ali Khamenei s-a rugat, alături de mii de persoane, la Universitatea din Teheran.

Ceremonie funerară pentru defunctul președinte Raisi, la Teheran
Rusia cere „dialog în profunzime” pentru reducerea tensiunilor cu Occidentul, inclusiv în sfera nucleară
Actualitate 22 Mai 2024, 13:59

Rusia cere „dialog în profunzime” pentru reducerea tensiunilor cu Occidentul, inclusiv în sfera nucleară

„Dialogul aprofundat între principalii actori este respins de țările așa-numitului Occident colectiv.”

Rusia cere „dialog în profunzime” pentru reducerea tensiunilor cu Occidentul, inclusiv în sfera nucleară