Președintele UNITER, despre disputa momentului: Suntem obligați să respectăm suveranitatea juriului | VIDEO
La categoria „Teatru radiofonic”, lista de nominalizări include trei spectacole-lectură, ceea ce a generat o scrisoare de protest a Teatrului Național Radiofonic.
Publicat: 09 Martie 2024, 14:42 • Actualizat: 09 Martie 2024, 21:00
Controversa nominalizărilor pentru Gala Premiilor UNITER 2024 a fost dezbătută, sâmbătă, în studioul Radio România București FM.
Teatrul Național Radiofonic și-a exprimat, luni consternarea față de nominalizările la Premiile UNITER 2024.
La categoria „Teatru radiofonic” a celei de-a 32-a ediții, din cele 5 producții selectate, 3 sunt spectacole-lectură, "fapt care încalcă cea mai elementară definiție a acestui gen. Este motivul pentru care solicităm invalidarea acestor nominalizări", a transmis TNR într-o scrisoare deschisă.
”Este vorba despre apărarea identității unui gen artistic, care se numește teatru radiofonic. Sutem onorați pentru că Uniunea Teatrală are o secțiune specială dedicată acestui gen. Suntem foarte bucuroși să constatăm că acest gen artistic este important”, a subliniat Attila Vizauer, șeful Redacției Teatru din cadrul Radio România.
"Citirea unor texte dramatice în fața microfonului este un lucru foarte interesant, însă aici vorbim de un gen artistic", a adăugat el.
"Pandemia ne-a pus intr-o situatie extremă, dar artiștii puși în situații extreme renasc. Trebuie să adaptăm în permanență programele noastre, în mod special Gala UNITER, la noile sensibilități teatrale care s-au născut pe piață. Până acum, toată lumea discuta că cinemaul e cinema, teatrul e teatru ... Pandemia a produs un cross-over de mijloace de lucru. Televiziunea, cinematograful au fuzionat cu teatrul, se întâmplă spectacole instalații, limitele nu mai sunt atât de clare, s-a nuanțat lucrul la scenă. Se fac spectacole despre care unii spun că e film. Lucrurile înaintează!”, a replicat președintele Uniunii Teatrale din România, scenograful Dragoș Buhagiar.
Juriul răspunde de nominalizări
Potrivit lui componența juriului care propune nominalizările a fost alcătuită, anul acesta, din 3 critici de teatru activi, anume Cristina Rusiecki, Alina Epingeac și Octavian Szalad.
"Este un juriu validat de Senatul UNITER, căruia trebuie să îi respectăm deciziile. Ei răspund pentru nominalizările pe care le fac", a menționat Dragoș Buhagiar, subliniind că juriul final "va face ce crede de cuviință".
”Pe noi ne interesează valoarea la bază, tendințele, absolut tot ce este legat de profesie și tot ce face ca munca noastră să meargă mai departe. UNITER, care este o uniune profesională, un ONG, care nu primește bani de la stat lunar, funcționează pe banii din programele pe care le are”, a adăugat Dragoș Buhagiar.
"Este evident că lumea teatrului este în plină dezvoltare, în căutare de noi forme de găsire a expresiei spiritului contemporan al artiștilor. Problema gravă pe care o semnalăm noi este că, în categoria Teatru Radiofonic, au fost nominalizate niște produse despre care nu putem spune că sunt mix-uri, că sunt căutări ale unei expresii noi a acestei arte. Sunt niște lecturi în fața unui microfon al unui text dramatic. Putem spune că sunt o carte citită la microfon. Lucrurile acestea nu pot să se încadreze în acest gen (teatru radiofonic - n. red). Ca să dau un exemplu, la premiile Uniunii Artiștilor Plastici, la categoria Sculptură, sunt nominalizate două lucrări de sculptură și trei desene în cărbune pe un carton", a punctat Attila Vizauer.
"Trebuie să înțelegem că Senatul UNITER dacă a validat un juriu, și dacă jucăm după niște reguli interne, atunci când schimbi regulile din mers, acestea nu duc într-un punct bun. Regulile nu se schimbă din mers, regulile se schimbă, eventual, dacă constați că au fost niște probleme pe parcurs, iar anul următor umbli în statut când este Adunarea Generală. Suntem obligați să respectăm suveranitatea juriului. Juriul are dreptul să aleagă ce spectacole vede. Uniunea nu impune judecăți, noi suntem un organizator, care oferim toate condițiile unui juriu profesionist să evalueze stagiunea respectivă", a explicat Dragoș Buhagiar.
”A fost o alegere și, eu cel puțin, nu o consider o greșeală. Juriul nu merge la teatru sau nu se așază în fața radiorului cu fișa tehnică sau cu definițiile de dicționar în mână, ca să bifeze diferitele componente. Dimpotrivă! Ține de noblețea, de deschiderea și de generozitatea meseriei.
În 20 de ani, teatrul independent a obținut mari performanțe și a contribuit la evoluția fenomenului teatral. Anul acesta, nu s-au regăsit pe listă pieste de teatru independent”, a menționat criticul de teatru Cristina Rusiecki, membru al juriului de nominalizări.
Diferența între un spectacol-lectură și un spectacol de teatru radiofonic
"Aici nu este vorba despre creatorul unui spectacol, că este sau nu unul independent. Este vorba despre un gen artistic! Anul trecut, a fost nominalizată o producție independentă (de teatru radiofonic - n. red) și nu am avut nicio problemă. Cu atât mai mult cu cât, după pandemie, lumea a redescoperit - tinerii, mai ales - acest gen și au apărut producători de teatru radiofonic independenți, care nu sunt producții Radio România, este foarte bine!", a intervenit Attila Vizauer.
"Sunt nenumărate spectacole-lectură pe care le înregistrăm, le promovăm, le comentăm și le difuzăm la Radio România Cultural, în special, este un post dedicat, dar niciodată nu am numit acest lucru teatru radiofonic.
Lecturile la microfon sunt o etapă de construcție a unui spectacol de teatru radiofonic. Apoi, se scrie un scenariu adaptat, se fac repetiții, înregistrează actorii replicile în mișcare, evident, și după toate aceste înregistrări se lucrează, ca la film, se face post-procesare, se introduc efectele, se introduce muzica, se dezvoltă un spectacol de teatru radiofonic", a adăugat șeful Redacției Teatru de la Radio România.
"Juriul a considerat să încurajeze și să salute acest demers (al spectacolelor citite la microfon - n. red)", a spus Cristina Rusiecki.
Dragoș Buhagiar a ținut să precizeze că nominalizările vor trece de juriul final al Galei UNITER, "care va fi la fel se suveran și care va lua, sperăm, deciziile corecte". "Cred că astfel de dialoguri sunt benefice și reașează, întotdeauna, ordinea. Mă gândesc poate în FNT să facem o dezbatere despre mijloacele de lucru în teatru, fie pe scenă, fie outdoor, fie la teatrul radiofonic. Eu cred că astfel de situații trebuie deturnate în favoarea teatrului, în favoarea artiștilor, în favoarea rezultatelor pe care ni le dorim de la teatru și în favoarea evoluției", a conchis Dragoș Buhagiar.
Citește și: Două spectacole ale Teatrului Național Radiofonic, în competiție la UK International Radio Drama Festival