Prezidențiale 2025: Candidatura Danei Șoșoacă, respinsă de BEC. Elena Lasconi și George Simion, validați
Șefa SOS România nu a putut candida nici la scrutinul prezidențial anulat din 2024.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 15 Martie 2025, 11:00 • Actualizat: 15 Martie 2025, 20:14
Articolul a fost actualizat cu detalii suplimentare
Biroul Electoral Central a respins, sâmbătă, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din mai.
10 voturi au fost împotrivă și doar 3 voturi pentru validarea candidaturii.
Șefa SOS România poate depune contestație la Curtea Constituțională. Totuși, CCR i-a interzis Dianei Șoșoacă să candideze la alegerile anulate din 2024.
Atunci, judecătorii CCR au stabilit că Diana Șoșoacă are convingeri care nu sunt compatibile cu valorile democraţiei, ceea ce poate pune în pericol apartenența României la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică (NATO).
Tot sâmbătă, BEC a validat candidatura Elenei Lasconi (USR) și a lui George Simion (AUR).
”Am trecut de BEC, acum să vedem dacă trecem de CCR şi revenim la democraţie”, a scris George Simion pe Facebook.
Candidaturile contestate, în analiza CCR
Curtea Constituțională a României se reunește în ședință, sâmbătă, pentru a se pronunța asupra contestațiilor înregistrate față de candidaturile depuse.
Ședința este programată la ora 17:00 (pe baza sesizărilor și a celorlalte documente depuse la dosar până la data de 15 martie, ora 16:30), informează reprezentanți ai CCR.
Potrivit Agerpres, una dintre contestații se referă la înregistrarea candidaturii independente a lui Victor Ponta, depusă la CCR pe 14 martie.
Termen limită de depunere a candidaturilor
Sâmbătă este ultima zi când mai pot fi depuse la Biroul Electoral Central candidaturile pentru alegerile prezidenţiale din această primăvară.
Până la acest moment, BEC a acceptat înscrierea lui Crin Antonescu, care este susţinut de Alianţa România Înainte (PSD-PNL-UDMR), și a doi independenţi, primarul Nicuşor Dan şi deputatul Victor Ponta.
Potrivit Radio România Actualități, mai aşteaptă validarea Cristian Terheş din partea Partidului Naţional Conservator Român, și Lavinia Şandru, din partea Partidului Umanist Social Liberal. Vineri, s-au mai înregistrat la Biroul Electoral Central şi alţi doi independenţi, Paul Ispas şi Ion Banu.
Sâmbătă, ar urma să se înregistreze şi alţi candidaţi, între care Anamaria Gavrilă, preşedintele Partidului Oamenilor Tineri.
În schimb, 4 candidaţi au fost respinşi, anume Călin Georgescu, Maria Marcu, Petru Mîndru şi Ion Popa.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale este până la miezul nopţii.
În 20 martie, candidaturile şi semnele electorale validate rămân definitive, iar în 22 martie se stabileşte ordinea de înscriere pe buletinul de vot.
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va debuta la 4 aprilie şi se încheie pe 3 mai, la ora 7:00.
Votarea în ţară este programată duminică, 4 mai, între orele 7:00-21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 dacă se află alegători în incintă sau la rând în afara secţiei de votare.