Prezidențiale 2025: CCR a respins contestația lui Călin Georgescu față de respingerea candidaturii sale
Decizia Curții Constituționale a fost luată cu unanimitate de voturi.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 11 Martie 2025, 18:57 • Actualizat: 11 Martie 2025, 20:17
Acest articol a fost actualizat cu mai multe detalii și reacții
Judecătorii Curții Constituționale a României au respins, marți seară, contestația depusă de Călin Georgescu față de invalidarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din luna mai.
Astfel, CCR menţine decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale. Judecătorul Marian Enache a declarat că votul de respingere a fost dat în unanimitate.
„În ședința din data de 11 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere 16 contestații.
În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:
- Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
- Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral”, se arată în comunicatul de presă al CCR.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia BEC devine, totodată, definitivă şi obligatorie.
De asemenea, judecătorii CCR discută și o sesizare care vizează candidatura lui Nicușor Dan, acceptată de BEC.
În fața sediului Curții au fost mobilizate forțe de ordine, în contextul în care și-au anunțat prezența susținători ai lui Călin Georgescu.
În contestația sa, acesta a invocat ideea că Biroul Electoral Central și-a depășit competențele când i-a invalidat candidatura la prezidențiale și că nu are suport legal pentru a se raporta la hotărâri ale CCR, potrivit Radio România Actualități.
Jandarmii bucureșteni, în alertă
Decizia BEC a generat, duminică, proteste violente în Centrul Vechi al Capitalei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, în timpul cărora câțiva jandarmi au fost răniți.
Mai multe persoane au fost reținute.
Pentru a preveni astfel de incidente, Jandarmeria a desfășurat efective în preajma mai multor instituții din Capitală.
Tot reprezentanții Jandarmeriei atrag atenția că pe rețelele de socializare se desfășoară o campanie de dezinformare privind incidentele din centrul Bucureștiului, în cadrul căreia sunt folosite mesaje mincinoase și informații false de la alte proteste.
Dosar penal pentru instigare la violențe
În altă ordine de idei, Parchetul General a deschis o anchetă pentru instigare publică după mesajul publicat pe Facebook de liderul AUR, George Simion, imediat după invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu de către BEC.
Urmărirea penală se desfășoară in rem, adică în privința faptei, fără ca vreo persoană să fie pusă sub acuzare pentru moment.
Apelul președintelui Bolojan
"Violenţele efective şi încurajarea la violenţă sunt de condamnat", a spus președintele interimar Ilie Bolojan.
"Cred că în orice ţară care se pretinde una democratică şi una stabilă, violenţele efective, aşa cum s-au întâmplat ieri, şi încurajarea la violenţă, indiferent că distrugerile sunt împotriva unor instituţii, a unor jurnalişti, a unor persoane fizice sau juridice sau a unor bunuri care pot să fie bunuri publice sau private, sunt de condamnat. Şi cred că astfel de lucruri nu ne pot duce într-o direcţie bună. Şi cât timp am deţinut o funcţie publică atât la nivel local, dar şi astăzi, cred că orice om responsabil nu trebuie să susţină aceste lucruri şi să-i îndemnăm pe toţi cetăţenii pe care îi respect să protesteze, dacă vor să protesteze vizavi de o decizie sau alta, dar într-o formă civilizată şi normală, pentru că o pace socială nu poţi s-o ai în astfel de situaţii", a spus Ilie Bolojan la Digi 24.
Președintele interimar a fost întrebat și despre îndemnul la violență lansat de președintele AUR. Parchetul s-a autosesizat după ce George Simion a cerut "jupuirea în public a celor responsabili de lovitura de stat".
"Îndemnurile la violenţă, indiferent cine le face, sunt un lucru total anormal. Sunt de evitat, pentru că încurajarea la violenţă nu ne poate duce decât la degradare, la distrugere şi la lucruri care nu sunt bune pentru ţara noastră. Cu cât ai o funcţie mai importantă, cu cât deţii o anumită vizibilitate publică, cu atât constrângerile trebuie să fie mai mari şi cu atât responsabilitatea pentru ceea ce faci este mai mare. Şi deci, orice lider politic, orice om care are o tribună de exprimare, are o portavoce, cred că trebuie să fie cu atât mai responsabil şi să nu recurgă la astfel de lucruri. Sfatul meu pentru toţi cei care incită la violenţă ar fi să se oprească, pentru că niciodată violenţa n-a adus nimic bun unei societăţi şi, dacă vrem o ţară stabilă, o ţară în care să se poată construi şi reconstrui, nu aceasta este soluţia", a adăugat Ilie Bolojan, citat de Rador Radio România.
Citește și: Sediile radio-televiziunii naționale din Serbia, blocate de manifestanți