Prezidenţiale 2025: Fotografierea buletinului de vot este interzisă
Potrivit BEC, candidaţii, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 15 Mai 2025, 13:06 • Actualizat: 17 Mai 2025, 09:31
Fotografierea sau filmarea buletinului de vot la alegerile prezidențiale de duminică, 18 mai, este interzisă, atrage atenția BEC.
Alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el.
Potrivit BEC, candidaţii, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.
În acest caz, identitatea se stabileşte de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare prin oricare mijloace legale.
În cazul în care contestaţia este întemeiată, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va opri de la votare pe alegătorul contestat, va consemna faptul într-un proces-verbal şi va sesiza această situaţie autorităţilor publice competente prin predarea procesului-verbal personalului care asigură paza secţiei de votare din ţară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competente teritorial, în cazul secţiilor de votare din străinătate.
Incidentul se va anunţa pe cale ierarhică de către reprezentanţii autorităţilor publice care au primit procesul-verbal.
Cum se poate vota cu însoțitor în cabina de vot
Alegătorul care se prezintă la secţia de votare şi, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el.
Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înţelege situaţia obiectivă sau condiţia medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot şi de aplicare a ştampilei cu menţiunea „VOTAT„ pe competitorul electoral pe care doreşte să îl aleagă.
Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu uşurinţă de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare cu propriile simţuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare, menţionează BEC.
Invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.
Totodată, în situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa şi a unui alt membru al biroului electoral.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
Citește și: Începe campania pentru turul 2. Mesajul instituției pentru competitorii electorali