Prezidenţiale 2025. MAI: Au fost înregistrate 140 de sesizări de posibile incidente electorale
În Capitală, patru persoane au fost sancţionate contravenţional după ce la ieşirea din secţia de vot au făcut propagandă electorală unui candidat şi au tulburat şi ordinea publică şi liniştea publică.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 18 Mai 2025, 18:38 • Actualizat: 18 Mai 2025, 18:38
- Articolul a fost actualizat cu detalii suplimentare.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că structurile sale au înregistrat, de la începerea votului în țară, 140 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre care 43 nu s-au confirmat, zece sunt în curs de cercetare, iar şapte au fost transmise spre soluţionare către Biroul Electoral Central şi Autoritatea Electorală Permanentă
„Aproape 30 dintre sesizări au fost legate de fotografierea sau filmarea buletinului de vot, iar alte aproximativ 20 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, care a precizat că până la acest moment nu au fost înregistrate incidente deosebite în legătură cu procesul de vot.
În judeţul Ilfov, se fac cercetări după ce preşedintele unei secţii de votare a sesizat neconcordanţe între numărul de alegători care au votat şi numărul de semnături din tabelul electoral.
Oficialul MAI a mai spus că poliţia municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată, prin 112, de către un bărbat cu privire la faptul că o persoană transportă alegători la o secţie de votare. În cauză se continuă verificările.
Poliţiştii din judeţul Mehedinţi au fost sesizaţi de o femeie, prin apel la 112, că în timp ce se afla în incinta secţiei de votare ar fi fost agresată fizic de unul dintre membrii comisiei. În urma verificărilor, s-a stabilit că bărbatul ar fi îmbrâncit-o, motivul conflictului fiind acela că i-ar fi interzis să filmeze cu telefonul şi a invitat-o să părăsească secţia de vot. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
„O femeie din municipiul Brăila este cercetată pentru fraudă la vot după ce a votat, dar în urma verificărilor s-a constatat că şi-a pierdut cetăţenia română şi deci şi dreptul de a vota”, a spus Dajbog.
Anterior, purtătorul de cuvânt al MAI a informat că au fost înregistrate 56 de sesizări de posibile incidente, dintre care 12 sunt în curs de verificare, iar şapte au fost transmise spre soluţionare Biroului Electoral Central (BEC) şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, în cursul zilei de duminică, 18 mai, nu au fost înregistrate incidente deosebite din punct de vedere al atribuţiilor structurilor MAI.
Monica Dajbog a precizat că în Bucureşti se efectuează cercetări după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora în Sectorul 1 ar fi fost găsite buletine de vot deja ştampilate în dreptul unui candidat la alegerile prezidenţiale.
Patru persoane au făcut propagandă electorală, la ieșirea din secția de vot
De asemenea, în Capitală, patru persoane au fost sancţionate contravenţional după ce la ieşirea din secţia de vot au făcut propagandă electorală unui candidat şi au tulburat şi ordinea publică şi liniştea publică.
„O femeie s-a prezentat la o secţie de vot, din Bucureşti pentru a-şi exercita dreptul la vot, însă i s-a comunicat că nu poate vota pentru că nu este arondată secţiei în cauză.
Ulterior, femeia a revenit cu o altă carte de identitate, susţinând că este arondată secţiei respective, dar în urma scanării documentului s-a stabilit ca acesta este nul. Cercetările sunt efectuate pentru tentativă de fraudă la vot”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.