Prezidenţiale 2025. Pentru ce pot fi condamnați alegătorii la 3 ani de închisoare
Potrivit MAI, printre persoanele care pot fi condamnate la șase luni până la trei ani de închisoare se numără cele care votează fără drept.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Mai 2025, 18:21 • Actualizat: 17 Mai 2025, 18:21
Unele încălcări ale legislației electorale pot fi sancționate cu amenzi sau chiar cu până la trei ani de închisoare, a atras atenția Ministerul Afacerilor Interne (MAI), sâmbătă, 17 mai, înaintea turul 2 al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc duminică în țară, când aproape 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne.
Potrivit MAI, pot fi condamnate la șase luni până la trei ani de închisoare persoanele care votează fără drept, persoanele care votează de mai multe ori, precum și persoanele care introduc în urnă mai multe buletine de vot.
De asemenea, pot fi pedepsiți astfel alegătorii care folosesc un act de identitate fals sau un buletin de vot fals la alegerile prezidențiale ce vor avea loc duminică, 18 mai, în țară.
La aceeași sentință se pot aștepta și cei care împiedică, prin orice mijloace, liberul exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales, dar membrii biroului electoral care nu respectă secretul votului. Cri din urmă se pot alege și cu amendă - la fel cum pot fi sancționați și alegătorii pentru această abatere.
„Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a mai atras atenția MAI.
Cine poate lua amenzi de la 1.500 până la 10.000 de lei
Totodată, potrivit MAI, se sancționează cu amendă de la 4.500 până la 10.000 de lei neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea şi consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări.
Aceeași amendă se poate aplica și pentru: nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot sau nerespectarea normelor privind prezentarea de sondaje de opinie cu conţinut electoral.
Conform MAI, se sancţionează cu amendă de la 1.500 până la 4.500 de lei refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
Aceeași sancțiune se aplică pentru nerespectarea dispoziţiilor privind comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice, dar și pentru continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
MAI a adăugat că pot fi date amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind citirea cu voce tare a opţiunii exprimate pe buletinul de vot.
La fel poate fi sancționată și nerespectarea deciziilor şi hotărârilor birourilor electorale; a hotărârilor şi instrucţiunilor Autorităţii Electorale Permanente; sau a hotărârilor Curţii Constituţionale.
Votul în diaspora a început deja, vineri, și va continua până duminică, 18 mai.
Citește și: Prezidențiale 2025. Prezența la vot în diaspora