Noi suntem Radio România, împreună de 95 de ani!

Prognoza meteo pentru prima jumătate a lunii aprilie, anunțată de ANM

Începutul lunii aprilie va fi marcat de ploi pe arii relativ mari în Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş

Prognoza meteo pentru prima jumătate a lunii aprilie, anunțată de ANM
Foto: Ignacio Brosa/ unsplash.com

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 01 Aprilie 2024, 15:52  • Actualizat: 01 Aprilie 2024, 15:52

Prognoza meteo pentru prima jumătate a lunii aprilie, 1 - 14 aprilie, a fost anunțată, luni, 1 aprilie, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Începând din 6 aprilie vor fi înregistrate temperaturi mai mari decât cele normale în această perioadă a anului.

Conform prognozei emise de ANM, începutul lunii aprilie va fi marcat de ploi pe arii relativ mari în Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş. Pe de altă parte, în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia nu sunt așteptate ploi.

Cum va fi vremea în Banat

În Banat, în data de 2 aprilie, valorile termice diurne, în scădere accentuată faţă de zilele anterioare, vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 15-17 grade Celsius. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 20-24 de grade.

Între 7 şi 10 aprilie, vremea va fi deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 25-28 de grade. Se va mai răcori în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9-13 grade Celsius, mai scăzute în noaptea de 2 spre 3 aprilie, când vor fi de 6-7 grade Celsius.

Va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului şi, cu probabilitate mare, şi după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar izolat vor fi averse slabe.

Prognoza ANM pentru Crișana

În Crişana, în cea de-a doua zi din aprilie, temperaturile diurne vor fi în scădere accentuată faţă de zilele precedente, apropiate de normele perioadei, respectiv 14-16 grade. Mai târziu, vremea va fi în încălzire treptată, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 19-23 de grade.

Între 7 şi 10 aprilie, vremea va fi deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24-27 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Minimele se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9 -13 grade, mai scăzute (5 - 7 grade) în noaptea de 2 spre 3 aprilie.

Va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului şi, cu probabilitate mare, şi după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar pe arii restrânse vor fi averse slabe.

Vremea în Transilvania, în prima jumătate a lunii aprilie

De asemenea, în Transilvania, între 2 şi 4 aprilie, temperaturile diurne vor fi în scădere accentuată faţă de zilele precedente şi se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 13-17 grade, mediat regional.

Ulterior, vremea se va încălzi treptat, astfel că între 7 şi 10 aprilie valorile de temperatură vor deveni mult mai ridicate decât cele specifice primei decade a acestei luni, în medie între 23 şi 26 de grade. O răcorire este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Minimele se vor situa în general peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, urmând a se înregistra în medie valori de 5-9 grade, local mai scăzute în primele nopţi când în estul regiunii vor coborî spre 1 grad. În primele zile, va ploua local şi temporar, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va creşte din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

Vremea în Moldova

În Moldova, din data de 2 aprilie, vremea se va răci comparativ cu intervalul anterior, totuşi valorile termice se vor situa uşor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 19-23 de grade, mediat regional.

Apoi, conform meteorologilor de la ANM, vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, astfel că între 6 şi 10 aprilie se vor atinge valori în medie de 23-26 de grade. Spre finalul celei de-a doua săptămâni, vremea s-ar putea răci puțin.

Minimele se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, astfel că se vor înregistra în general între 6 şi 11 grade. Sunt așteptate ploi slabe pe suprafeţe restrânse, mai ales în nordul regiunii. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente va creşte doar în ultimele zile ale perioadei de referinţă.

Temperaturile așteptate în Maramureș

În Maramureş, pe 2 aprilie, valorile termice diurne, în scădere accentuată, vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu maxime de 10-13 grade.

Ulterior, vremea se va încălzi treptat. În perioada 3-6 aprilie maximele vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 16-19 grade, iar între 7 şi 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24-26 de grade, mediat regional. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Minimele se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 8...11 grade, mai scăzute (5-7 grade) în primele nopţi. În primele zile, temporar va ploua, local moderat cantitativ, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va creşte din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi ploi slabe.

Prognoza meteo pentru Muntenia

În Muntenia, din data de 2 aprilie, vremea se va răci comparativ cu intervalul anterior, totuşi valorile termice se vor situa uşor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 20-24 de grade, mediat regional.

Apoi, se va face deosebit de cald pentru prima decadă a lunii aprilie, astfel că între 6 şi 10 aprilie, în orele după-amiezelor, se vor atinge valori în medie de 24-27 de grade, iar o uşoară răcorire va fi posibilă spre finalul celei de-a doua săptămâni.

Minimele se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, astfel că se vor înregistra valori în general de 7-12 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala pe suprafeţe mici. Probabilitatea pentru ploi locale va creşte doar în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Vreme deosebit de caldă și în Oltenia

În Oltenia, din ziua de 2 aprilie, vremea se va răci comparativ cu intervalul anterior, dar valorile termice se vor situa uşor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 19-23 de grade, mediat regional.

Apoi, vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie, astfel că între 6 şi 10 aprilie, în orele după-amiezilor, se vor atinge valori în medie de 25-27 de grade. O uşoară răcorire va fi posibilă din nou spre finalul celei de-a doua săptămâni.

Minimele se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, astfel că se înregistra valori în general de 6-12 grade. Șansele de ploaie vor fi foarte reduse, doar la finalul perioadei de referinţă probabilitatea pentru ploi locale fiind în creştere.

Prognoza anunțată de ANM pentru Dobrogea

În Dobrogea, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal în prima jumătate a lunii aprilie în cea mai mare parte a intervalului, cu maxime de 20-23 de grade, local mai ridicate (până la 25-26 de grade) în zilele de 2 şi 6 aprilie în vestul regiunii, dar şi cu perioade în care pe litoral va fi mai răcoare (cu valori după-amiaza de 17-20 de grade).

Minimele se vor situa peste normele climatologice, astfel că se vor înregistra în general între 8 şi 12 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala izolat. Probabilitatea pentru ploi locale va creşte doar în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Vremea la munte

La munte, vremea se va răci din data de 2 aprilie, astfel că până în 6 aprilie temperaturile se vor situa în jurul normelor perioadei la înălţimi mari, cu maxime de 3-10 grade şi minime de minus 2 grade până la plus 3 grade, dar vor fi mai mari decât mediile climatologice la altitudini de sub 1.200 m (ziua 10-16 grade şi noaptea 2-7 grade).

Între 7 şi 10 aprilie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime de 10-20 de grade şi minime de 2-10 grade.

O scădere a temperaturilor este estimată pentru ultimele zile din interval. Până în data de 4 aprilie, vor fi precipitaţii temporare - pe alocuri moderate cantitativ, mixte la altitudini mari şi sub formă de ploaie în restul zonei montane. Probabilitatea pentru ploi va creşte din nou după data de 10 aprilie.

Citește și: Investiţii de peste 68 de milioane de lei pentru combaterea fenomenelor meteo periculoase

București: Bărbat de 40 de ani, decedat într-un parc din Sectorul 3
Actualitate 14 Aprilie 2024, 15:44

București: Bărbat de 40 de ani, decedat într-un parc din Sectorul 3

Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

București: Bărbat de 40 de ani, decedat într-un parc din Sectorul 3
Cardurile pentru alimente vor fi încărcate cu 250 de lei începând de luni
Actualitate 14 Aprilie 2024, 14:49

Cardurile pentru alimente vor fi încărcate cu 250 de lei începând de luni

Procesul de încărcare a cardurilor se va desfăşura în perioada 15-25 aprilie 2024.

Cardurile pentru alimente vor fi încărcate cu 250 de lei începând de luni
Rusia: Guvernatorul regiunii Kugan cere populației să evacueze zonele din cauza inundaților
Actualitate 14 Aprilie 2024, 13:47

Rusia: Guvernatorul regiunii Kugan cere populației să evacueze zonele din cauza inundaților

Situația se poate înrăutăți brusc pe timp de noapte.

Rusia: Guvernatorul regiunii Kugan cere populației să evacueze zonele din cauza inundaților
NATO condamnă atacul Iranului împotriva Israelului
Actualitate 14 Aprilie 2024, 13:10

NATO condamnă atacul Iranului împotriva Israelului

NATO cere reținere pentru ca actualul conflict să nu devină incontrolabil.

NATO condamnă atacul Iranului împotriva Israelului
Peste 970 de permise de conducere reținute în ultimele 24 de ore
Actualitate 14 Aprilie 2024, 12:23

Peste 970 de permise de conducere reținute în ultimele 24 de ore

Polițiștii au dat amenzi în valoare de aproximativ 5 milioane de lei.

Peste 970 de permise de conducere reținute în ultimele 24 de ore
Apel al liderilor mondali după atacul Iranului asupra Israelului
Actualitate 14 Aprilie 2024, 11:07

Apel al liderilor mondali după atacul Iranului asupra Israelului

Liderii au cerut o detensionare a situației din Orientul Mijlociu.

Apel al liderilor mondali după atacul Iranului asupra Israelului
Premierul Ciolacu: Susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor sǎi
Actualitate 14 Aprilie 2024, 10:55

Premierul Ciolacu: Susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor sǎi

Șeful guvernului de la București a condamnat atacul cu rachete lansat, sâmbătă seară, de Iran asupra Israelului.

Premierul Ciolacu: Susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor sǎi
Iranul avertizează Israel și SUA împotriva represaliilor
Actualitate 14 Aprilie 2024, 10:07

Iranul avertizează Israel și SUA împotriva represaliilor

Iranul avertizează că răspunsul va fi mult mai mare decât atacul de sâmbătă seară.

Iranul avertizează Israel și SUA împotriva represaliilor