Proiectul bugetului de stat, în dezbaterea liderilor coaliției de guvernare
Finalizarea actului normativ ar putea fi amânată de protestele sindicale din ultima perioadă.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 27 Ianuarie 2025, 08:45 • Actualizat: 27 Ianuarie 2025, 09:17
Liderii partidelor din coaliţia de guvernare se reunesc, luni, pentru discuţii despre proiectul bugetului de stat.
Strategia își propune să reducă deficitul la cel mult 7 la sută din Produsul Intern Brut.
Finalizarea actului normativ ar putea fi amânată de protestele sindicale din ultima perioadă, relatează Radio România Actualități.
Guvernanţii au transmis că se caută soluţii legislative pentru modificarea ordonanţei de reducere a cheltuielilor bugetare.
Schimbările ar urma să fie făcute în prima parte a lunii februarie. Printre altele, ar putea fi plătite orele suplimentare la sfârşit de săptămână sau de sărbători legale pentru angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Între timp, premierul Marcel Ciolacu va continua discuţiile la ministere despre restructurarea acestor instituţii şi reducerea numărului de agenţii din subordine, cu scopul de a reduce, astfel, cheltuielile publice cu un procent din PIB.
Plata pensiilor și a salariilor este "prioritară pentru Guvern", spunea recent ministrul Finanțelor.
"Noi, în momentul de față, am făcut bugetul pe ordonanța de ajustări multisectoriale din decembrie. Acea ordonanță este piatra de temelie pentru buget. Practic, acolo au fost reduse cheltuielile publice pe anul 2025 cu 126 de miliarde, au fost oprite anumite cheltuieli, au fost amânate anumite indexări, de exemplu, și aici vorbim de indexarea salariilor și indexarea pensiilor. În momentul de față, pentru anul 2025 este amânată indexarea salariilor, sunt amânate cele două indexări, indexarea salariilor și indexarea pensiilor. Nu calculăm cu aceste indexări în 2025! Nu că nu aș dori, dar în momentul de față, pentru noi, prioritatea numărul 1 este să putem plăti salariile la nivelul anului 2024 și să putem plăti pensiile la nivelul anului 2024. Impactul indexărilor de anul trecut și majorărilor de anul trecut pune o povară prea mare pe bugetul de stat și această povară nu poate fi dusă dacă vrem să intrăm în 7% deficit", a explicat Tánczos Barna la Digi 24.
Citește și: Candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale, validată de Consiliul Naţional al PNL